skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć mrożonych gotowanych lub świeżych pieczarek. Dokładnie spłucz świeże grzyby z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
Krok 2:

Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby w drobną kostkę.
Krok 3:

Zetrzyj ser na średniej tarce. Do sosu najlepiej jest użyć parmezanu, ale możesz wziąć dowolny twardy ser o ciekawym smaku. Ser nie może być dodawany do sosu, ale okazuje się smaczniejszy. A sos jest bardziej lepki.
Krok 4:

Wlej na patelnię rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Wyślij grzyby na patelnię i smaż je przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 5:

Wlej wytrawne białe wino, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj grzyby przez około 3 minuty, aż płyn wyparuje.
Krok 6:

Na patelnię dodaj starty ser. Smażyć, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
Krok 7:

Dusić, mieszając, przez około 4 minuty. Wlej śmietanę (20% tłuszczu). Możesz je zastąpić mlekiem lub śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od stopnia zawartości tłuszczu w użytych produktach. Doprowadzić masę do wrzenia. Wyłącz ogrzewanie i ostudź.
Krok 8:

Na koniec posolić i pieprzyć sos według własnych upodobań. Aby uzyskać jaśniejszy smak, do sosu można dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g


