kremowy sos grzybowy

SOS doda smaku każdemu daniu! Z nim będzie smaczniej! Kremowy sos grzybowy doskonale nadaje się do smażonych mięs, makaronów, potraw warzywnych, ryb, ziemniaków. Jest sycący, apetyczny, aromatyczny. Przygotowanie jest łatwe i proste. Może być podawany jako dodatek do przystawki. Będzie tak smaczny, że nie potrzebujesz mięsa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 68 % 17 g
węglowodany 8 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć mrożonych gotowanych lub świeżych pieczarek. Dokładnie spłucz świeże grzyby z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Do sosu najlepiej jest użyć parmezanu, ale możesz wziąć dowolny twardy ser o ciekawym smaku. Ser nie może być dodawany do sosu, ale okazuje się smaczniejszy. A sos jest bardziej lepki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej na patelnię rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Wyślij grzyby na patelnię i smaż je przez 5 minut, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wytrawne białe wino, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj grzyby przez około 3 minuty, aż płyn wyparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię dodaj starty ser. Smażyć, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić, mieszając, przez około 4 minuty. Wlej śmietanę (20% tłuszczu). Możesz je zastąpić mlekiem lub śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od stopnia zawartości tłuszczu w użytych produktach. Doprowadzić masę do wrzenia. Wyłącz ogrzewanie i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec posolić i pieprzyć sos według własnych upodobań. Aby uzyskać jaśniejszy smak, do sosu można dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy