skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny gulasz wieprzowy z sosem pomidorowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Polędwicę wieprzową można zastąpić dowolną inną częścią: szynką, łopatką itp. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić. Pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż wieprzowinę i smaż, mieszając, na dużym ogniu przez około 5 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj cebulę na patelnię do wieprzowiny. Smaż wszystko razem, mieszając, 3-5 minut. Jeśli cebula zacznie szybko się smażyć, zmniejsz ogień lub skróć czas smażenia.
Krok 7:
Sól, pieprz gulasz. Dodaj ziele angielskie i mąkę. Wszystko wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Jeśli pasta pomidorowa jest bardzo kwaśna, możesz dodać szczyptę cukru do mięsa.
Krok 9:
Dodaj liście laurowe na patelnię. Wlej 500 ml wrzącej wody lub bulionu mięsnego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 30 minut.
Krok 10:
Ułóż gotowy gulasz na talerzach i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g