Gulasz wieprzowy z sosem pomidorowym

pyszne, szybkie i łatwe danie dla całej rodziny! Gulasz wieprzowy z sosem to duszona polędwica mięsna z cebulą w dużej ilości sosu pomidorowego, która pasuje do każdego przystawki! Przygotowanie jest proste i szybkie, nadaje się na rodzinny obiad.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 17 % 3 g
92 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny gulasz wieprzowy z sosem pomidorowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Polędwicę wieprzową można zastąpić dowolną inną częścią: szynką, łopatką itp. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić. Pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż wieprzowinę i smaż, mieszając, na dużym ogniu przez około 5 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę na patelnię do wieprzowiny. Smaż wszystko razem, mieszając, 3-5 minut. Jeśli cebula zacznie szybko się smażyć, zmniejsz ogień lub skróć czas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz gulasz. Dodaj ziele angielskie i mąkę. Wszystko wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Jeśli pasta pomidorowa jest bardzo kwaśna, możesz dodać szczyptę cukru do mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj liście laurowe na patelnię. Wlej 500 ml wrzącej wody lub bulionu mięsnego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowy gulasz na talerzach i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy