sos pomidorowy do gryki
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą do stanu płynnego.
2. Obierz pomidory. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj.
3. Drobno zetrzyj cukinię.
4. Dusić pod przykryciem do miękkości (15-20 minut). W tym procesie dobrze wymieszaj kilka razy, aż będzie gładka. Jeśli sos zbladnie podczas gotowania, możesz dodać więcej koncentratu pomidorowego.
5. Przed wyłączeniem dodaj posiekaną bazylię i czosnek. Pozostaw sos do zaparzenia i ostygnięcia.
6. Sos pomidorowy na kaszę gryczaną jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g