sos pomidorowy do gryki

Prosty i szybki sos do ulubionego przystawki-gryki! Spróbuj ugotować. Bardzo często przygotowuję różne sosy do przystawek ze zbóż. Więc tym razem postanowiłem ugotować trochę gryki. Pod ręką były pomidory i cukinia, postanowiłem poeksperymentować. Połączenie gryki i tego sosu okazało się bardzo smaczne. Dlatego biorę przepis na notatkę i polecam!
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą do stanu płynnego.
2. Obierz pomidory. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj.
3. Drobno zetrzyj cukinię.
4. Dusić pod przykryciem do miękkości (15-20 minut). W tym procesie dobrze wymieszaj kilka razy, aż będzie gładka. Jeśli sos zbladnie podczas gotowania, możesz dodać więcej koncentratu pomidorowego.
5. Przed wyłączeniem dodaj posiekaną bazylię i czosnek. Pozostaw sos do zaparzenia i ostygnięcia.
6. Sos pomidorowy na kaszę gryczaną jest gotowy, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy