Ratatouille Classic w piekarniku warzywnym

bardzo smaczne, bardzo soczyste, bardzo jasne - święto każdego dnia. Ratatouille Klasyczne warzywa w piekarniku to warzywa pieczone w sosie pomidorowym. Przygotowanie jest niezwykle proste, każdy początkujący poradzi sobie za pierwszym razem. Po wyjściu otrzymasz piękne danie, które możesz podać na świątecznym stole!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny ratatouille w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki do sosu pomidorowego. Dobrze umyj warzywa. Obierz cebulę. Weź dowolny olej roślinny, ale rafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na pomidorach wykonaj nacięcia w poprzek, a następnie włóż je do wrzącej wody na 2-3 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń skórki z pomidorów i pokrój ich miąższ w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bułgarska papryka, nie odcinając z niej łodygi, piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15-25 minut, aż Czarne opalenizny na skórze. Upiekłam w specjalnym rękawie. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostudź paprykę bez wyjmowania z torby i obierz. Usuń nasiona i łodygę z papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój miąższ pieczonej papryki na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obrana cebula drobno pokrojona w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż cebulę, smaż przez około 4-5 minut, aż będzie przezroczysta. Mieszaj szpatułką, aby się nie przypalić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pokrojone pomidory na patelnię i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 8-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekaną paprykę do cebuli i pomidorów, sól, pieprz, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj pozostałe niezbędne składniki do Dania. Pomidory, cukinię, bakłażany umyć i osuszyć. Lepiej wybrać Podłużny bakłażan, aby średnica warzywa była mniej więcej taka sama na całej długości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cukinię pokrój w plastry o grubości około 2 mm. Oprócz zwykłej cukinii możesz użyć cukinii lub żółtej cukinii. Jeśli twoja cukinia ma twardą skórę, obierz ją. Ale wskazane jest stosowanie cukinii z delikatną skórą, aby jej nie obierać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój również pomidory w plasterki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój bakłażany w plastry o tej samej grubości co cukinia z pomidorami, Posol i pozostaw na 10 minut, aby wyszła gorycz. Następnie opłucz bakłażana zimną wodą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj obrany czosnek nożem lub przełóż przez prasę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W misce połącz olej roślinny, mielony czosnek, francuską mieszankę ziół, czarny pieprz i sól.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W naczyniu do pieczenia wlej cały sos. Lepiej jest wziąć głębiej naczynie do pieczenia, aby całkowicie zmieściły się w nim wszystkie koła warzyw. Mój kształt nie był zbyt głęboki, a pomidory i bakłażany miały dużą średnicę, więc musiałem je przeciąć na pół.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na wierzch ułóż na przemian plasterki pomidorów, cukinii i bakłażana. Warzywa do połowy należy zanurzyć w sosie. Na wierzchu warzywa polać olejem z czosnkiem i ziołami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie zdejmij folię i piecz warzywa przez kolejne 20-30 minut. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy