skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny ratatouille w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki do sosu pomidorowego. Dobrze umyj warzywa. Obierz cebulę. Weź dowolny olej roślinny, ale rafinowany.
Krok 2:
Na pomidorach wykonaj nacięcia w poprzek, a następnie włóż je do wrzącej wody na 2-3 minuty.
Krok 3:
Usuń skórki z pomidorów i pokrój ich miąższ w drobną kostkę.
Krok 4:
Bułgarska papryka, nie odcinając z niej łodygi, piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15-25 minut, aż Czarne opalenizny na skórze. Upiekłam w specjalnym rękawie. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.
Krok 5:
Ostudź paprykę bez wyjmowania z torby i obierz. Usuń nasiona i łodygę z papryki.
Krok 6:
Pokrój miąższ pieczonej papryki na małe kawałki.
Krok 7:
Obrana cebula drobno pokrojona w kostkę.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż cebulę, smaż przez około 4-5 minut, aż będzie przezroczysta. Mieszaj szpatułką, aby się nie przypalić.
Krok 9:
Dodaj pokrojone pomidory na patelnię i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 8-10 minut.
Krok 10:
Dodaj posiekaną paprykę do cebuli i pomidorów, sól, pieprz, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut.
Krok 11:
Przygotuj pozostałe niezbędne składniki do Dania. Pomidory, cukinię, bakłażany umyć i osuszyć. Lepiej wybrać Podłużny bakłażan, aby średnica warzywa była mniej więcej taka sama na całej długości.
Krok 12:
Cukinię pokrój w plastry o grubości około 2 mm. Oprócz zwykłej cukinii możesz użyć cukinii lub żółtej cukinii. Jeśli twoja cukinia ma twardą skórę, obierz ją. Ale wskazane jest stosowanie cukinii z delikatną skórą, aby jej nie obierać.
Krok 13:
Pokrój również pomidory w plasterki.
Krok 14:
Pokrój bakłażany w plastry o tej samej grubości co cukinia z pomidorami, Posol i pozostaw na 10 minut, aby wyszła gorycz. Następnie opłucz bakłażana zimną wodą.
Krok 15:
Drobno posiekaj obrany czosnek nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 16:
W misce połącz olej roślinny, mielony czosnek, francuską mieszankę ziół, czarny pieprz i sól.
Krok 17:
W naczyniu do pieczenia wlej cały sos. Lepiej jest wziąć głębiej naczynie do pieczenia, aby całkowicie zmieściły się w nim wszystkie koła warzyw. Mój kształt nie był zbyt głęboki, a pomidory i bakłażany miały dużą średnicę, więc musiałem je przeciąć na pół.
Krok 18:
Na wierzch ułóż na przemian plasterki pomidorów, cukinii i bakłażana. Warzywa do połowy należy zanurzyć w sosie. Na wierzchu warzywa polać olejem z czosnkiem i ziołami.
Krok 19:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 20:
Następnie zdejmij folię i piecz warzywa przez kolejne 20-30 minut. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g