ryż z fasolką szparagową w sosie pomidorowym

bardzo satysfakcjonujące, bogate i zdrowe danie! Doskonała opcja przystawki do mięsa lub kurczaka, a także ryż z zieloną fasolą może działać jako pełne danie. Ryż można przygotować w dni postu, a tym samym urozmaicić codzienne menu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 73 % 22 g
138 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, których będziemy potrzebować do gotowania ryżu z zieloną fasolką. Fasolę można przyjmować zarówno świeżą, jak i mrożoną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Pokrój pieprz na dwie części, usuń rdzeń z nasionami i łodygą. Opłucz warzywa w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z fasoli odetnij końcówki. Jeśli fasola nie jest bardzo młoda, ma sztywne wąsy po bokach, które będą odczuwalne w gotowym naczyniu, usuń je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce, jak chcesz. Pokrój cebulę i paprykę na małe półpierścienie lub nieco mniejsze. Pokrój fasolę na fragmenty o długości od półtora do dwóch centymetrów (jak na zdjęciu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zalej pomidory wrzącą wodą. Po minucie spuść wodę (ostrożnie, nie poparz się!).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń skórkę ze schłodzonych pomidorów (po wrzącej wodzie będzie to bardzo łatwe i proste).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę i drobno posiekaj czosnek ręcznie(w razie potrzeby czosnek można wykluczyć z listy produktów). Przygotuj sos pomidorowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, używaj naczyń o wysokich krawędziach, jeśli to możliwe. Krótko podsmaż cebulę z marchewką, ciągle mieszając, aby nic się nie przypaliło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paprykę na patelnię i smaż przez około minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna jest kolejka fasoli i pomidorów. Wyślij je do warzyw, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. Pomidory powinny dać sok, podnieść pokrywkę i sprawdzić, czy nie ma wystarczającej ilości płynu z pomidorów, a następnie dodać kilka łyżek wody, aby warzywa były duszone, a nie smażone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sos pomidorowy na patelnię, sól do smaku, wszystko ponownie wymieszaj, pozostaw na 2-3 minuty, a w tym czasie przygotuj ryż.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Opłucz kaszę kilka razy, aż będzie czysta woda.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij ryż na patelnię, rozprowadź równą warstwę, Ustaw piec na maksimum.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij zawartość patelni wodą, aby przykryła ryż około 1,5 centymetra. Przykryj, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj przez około 20-25 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W tym czasie ryż powinien się ugotować, a woda powinna zostać prawie całkowicie wchłonięta. Posyp ryż drobno posiekanymi ziołami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Delikatnie wymieszaj zawartość patelni, jeśli pozostało za dużo płynu, dodaj trochę ciepła i mieszając gotuj, aż ilość sosu, której potrzebujesz, wyparuje. Zajmuje to około 1-2 minut. W tym momencie spróbuj soli i dosolij, jeśli to konieczne.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe, można podawać!

weź pod uwagę fakt, że jeśli danie jest trochę zaparzone, ryż nadal wchłonie pewną ilość pozostałego sosu, więc nie odparowuj całego płynu do końca w kroku numer 16.
z przepisu możesz usunąć świeże pomidory i użyć trochę więcej sosu pomidorowego.

posyp gotowe danie mieloną papryką i świeżymi ziołami do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy