skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, których będziemy potrzebować do gotowania ryżu z zieloną fasolką. Fasolę można przyjmować zarówno świeżą, jak i mrożoną.
Krok 2:
Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Pokrój pieprz na dwie części, usuń rdzeń z nasionami i łodygą. Opłucz warzywa w czystej wodzie.
Krok 3:
Z fasoli odetnij końcówki. Jeśli fasola nie jest bardzo młoda, ma sztywne wąsy po bokach, które będą odczuwalne w gotowym naczyniu, usuń je.
Krok 4:
Pokrój marchewki w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce, jak chcesz. Pokrój cebulę i paprykę na małe półpierścienie lub nieco mniejsze. Pokrój fasolę na fragmenty o długości od półtora do dwóch centymetrów (jak na zdjęciu).
Krok 5:
Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zalej pomidory wrzącą wodą. Po minucie spuść wodę (ostrożnie, nie poparz się!).
Krok 6:
Usuń skórkę ze schłodzonych pomidorów (po wrzącej wodzie będzie to bardzo łatwe i proste).
Krok 7:
Pokrój pomidory w drobną kostkę i drobno posiekaj czosnek ręcznie(w razie potrzeby czosnek można wykluczyć z listy produktów). Przygotuj sos pomidorowy.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, używaj naczyń o wysokich krawędziach, jeśli to możliwe. Krótko podsmaż cebulę z marchewką, ciągle mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Krok 9:
Dodaj paprykę na patelnię i smaż przez około minutę.
Krok 10:
Następna jest kolejka fasoli i pomidorów. Wyślij je do warzyw, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. Pomidory powinny dać sok, podnieść pokrywkę i sprawdzić, czy nie ma wystarczającej ilości płynu z pomidorów, a następnie dodać kilka łyżek wody, aby warzywa były duszone, a nie smażone.
Krok 11:
Wlej sos pomidorowy na patelnię, sól do smaku, wszystko ponownie wymieszaj, pozostaw na 2-3 minuty, a w tym czasie przygotuj ryż.
Krok 12:
Opłucz kaszę kilka razy, aż będzie czysta woda.
Krok 13:
Wyślij ryż na patelnię, rozprowadź równą warstwę, Ustaw piec na maksimum.
Krok 14:
Napełnij zawartość patelni wodą, aby przykryła ryż około 1,5 centymetra. Przykryj, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj przez około 20-25 minut.
Krok 15:
W tym czasie ryż powinien się ugotować, a woda powinna zostać prawie całkowicie wchłonięta. Posyp ryż drobno posiekanymi ziołami.
Krok 16:
Delikatnie wymieszaj zawartość patelni, jeśli pozostało za dużo płynu, dodaj trochę ciepła i mieszając gotuj, aż ilość sosu, której potrzebujesz, wyparuje. Zajmuje to około 1-2 minut. W tym momencie spróbuj soli i dosolij, jeśli to konieczne.
Krok 17:
Gotowe, można podawać!
weź pod uwagę fakt, że jeśli danie jest trochę zaparzone, ryż nadal wchłonie pewną ilość pozostałego sosu, więc nie odparowuj całego płynu do końca w kroku numer 16.
z przepisu możesz usunąć świeże pomidory i użyć trochę więcej sosu pomidorowego.
posyp gotowe danie mieloną papryką i świeżymi ziołami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g