skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos do tłuczonych ziemniaków z mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z wołowiną. Wybierz młode mięso - szybciej się ugotuje.
Krok 2:
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i lekko osusz. Wytnij filmy i żyły. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki równolegle do dekoracji. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 25 minut, aż będzie miękka. Następnie spuść gorącą wodę. Dodaj masło i mleko do rondla.
Krok 5:
Rozgnieć tłuczkiem do stanu puree.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aby zaczęło się opiekać.
Krok 7:
Następnie dodaj cebulę na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Z cebuli pojawi się charakterystyczny aromat.
Krok 8:
Zetrzyj pomidora, Dodaj do niego trochę koncentratu pomidorowego i wody. Wymieszaj i polej mięso. Dodaj sól i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką. Dusić mięso w sosie przez 20-30 minut na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Krok 9:
Czas duszenia będzie zależał od gotowości mięsa. Ilość wody można nieznacznie zmienić w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać. Uzupełnij gotowe podlewanie mięsa tłuczonymi ziemniakami i podawaj na gorąco. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g