sos do puree ziemniaczanego z mięsem

w pośpiechu, z dostępnych produktów, łatwe i proste! Sos do tłuczonych ziemniaków z mięsem będzie częstym gościem na twoim stole. Przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie. Każda gospodyni poradzi sobie z przepisem za pierwszym razem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 52 % 11 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos do tłuczonych ziemniaków z mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z wołowiną. Wybierz młode mięso - szybciej się ugotuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą i lekko osusz. Wytnij filmy i żyły. Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ziemniaki równolegle do dekoracji. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 25 minut, aż będzie miękka. Następnie spuść gorącą wodę. Dodaj masło i mleko do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgnieć tłuczkiem do stanu puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aby zaczęło się opiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj cebulę na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Z cebuli pojawi się charakterystyczny aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj pomidora, Dodaj do niego trochę koncentratu pomidorowego i wody. Wymieszaj i polej mięso. Dodaj sól i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką. Dusić mięso w sosie przez 20-30 minut na małym ogniu, aż będzie miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czas duszenia będzie zależał od gotowości mięsa. Ilość wody można nieznacznie zmienić w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać. Uzupełnij gotowe podlewanie mięsa tłuczonymi ziemniakami i podawaj na gorąco. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy