ryba z kapustą

niesamowicie smaczna i niesamowicie soczysta ryba! Przepis na rybę z kapustą jest bardzo prosty. Nawet początkująca gospodyni domowa może przygotować takie danie i zadowolić swoją rodzinę pysznym jedzeniem. Ryby z kapustą można przygotować na lunch lub kolację.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 33 % 5 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty potrzebne do gotowania ryb z kapustą. Lepiej jest wziąć rybę, która zawiera mało kości. Morszczuk lub każda czerwona ryba (różowy łosoś, łosoś, pstrąg, łosoś) są idealne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Umyj kapustę i warzywa. Oczyść rybę z łusek, odetnij głowy i ogony, a także usuń płetwy. Opłucz tusze pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 100 mililitrach wody, dodać czosnek przepuszczony przez prasę czosnkową, sól do smaku i w razie potrzeby małą szczyptę cukru. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wyślij warzywa do rozgrzanego oleju i smaż przez około minutę, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kapustę na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sos pomidorowy do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj kapustę pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż połowę kapusty w naczyniu do pieczenia pierwszą warstwą, zrób kawałki ryby następną warstwą. Posyp je ziela angielskiego lub czarnego pieprzu, skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i lekko Posol.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatnią warstwą jest zrobienie pozostałej kapusty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieprz naczynie według uznania i wyślij naczynie do pieczenia do piekarnika. Włącz piekarnik w trybie "góra-dół", ustaw temperaturę na 180-220 stopni i piecz przez 30-40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.

czas gotowania w piekarniku zależy i różni się w zależności od używanego naczynia do pieczenia i możliwości piekarnika.

użyłem ceramicznego okrągłego kształtu o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm.

jeśli weźmiesz starszą kapustę, to duszenie na patelni kosztuje nieco dłużej niż pięć minut.

kapusta okazuje się pachnąca, a ryba jest bardzo soczysta! Zdrowe i smaczne danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy