skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty potrzebne do gotowania ryb z kapustą. Lepiej jest wziąć rybę, która zawiera mało kości. Morszczuk lub każda czerwona ryba (różowy łosoś, łosoś, pstrąg, łosoś) są idealne.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Umyj kapustę i warzywa. Oczyść rybę z łusek, odetnij głowy i ogony, a także usuń płetwy. Opłucz tusze pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.
Krok 3:
Posiekaj kapustę średniej wielkości.
Krok 4:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 100 mililitrach wody, dodać czosnek przepuszczony przez prasę czosnkową, sól do smaku i w razie potrzeby małą szczyptę cukru. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wyślij warzywa do rozgrzanego oleju i smaż przez około minutę, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Dodaj kapustę na patelnię.
Krok 7:
Wlej sos pomidorowy do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj kapustę pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut.
Krok 8:
Połóż połowę kapusty w naczyniu do pieczenia pierwszą warstwą, zrób kawałki ryby następną warstwą. Posyp je ziela angielskiego lub czarnego pieprzu, skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i lekko Posol.
Krok 9:
Ostatnią warstwą jest zrobienie pozostałej kapusty.
Krok 10:
Pieprz naczynie według uznania i wyślij naczynie do pieczenia do piekarnika. Włącz piekarnik w trybie "góra-dół", ustaw temperaturę na 180-220 stopni i piecz przez 30-40 minut.
Krok 11:
Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
czas gotowania w piekarniku zależy i różni się w zależności od używanego naczynia do pieczenia i możliwości piekarnika.
użyłem ceramicznego okrągłego kształtu o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm.
jeśli weźmiesz starszą kapustę, to duszenie na patelni kosztuje nieco dłużej niż pięć minut.
kapusta okazuje się pachnąca, a ryba jest bardzo soczysta! Zdrowe i smaczne danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g