ziemniaki z mięsem w kotle

w kotle możesz nie tylko smażyć i dusić, ale także piec ! I to nie tylko na otwartym ogniu, ale także na kuchence ! Ziemniaki z mięsem są nie tylko smaczne, ale mają piękny, reprezentacyjny wygląd. Dlatego danie można podawać zarówno na codziennym, jak i świątecznym stole. I uwierz mi, miłośnicy go skosztują, zawsze będą!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 28 % 9 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso umyć i osuszyć. Obierz ziemniaki i pozostaw na razie w chłodnej wodzie. Obierz czosnek i marchewkę, cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj cięcie. Pozostaw czosnek i ziemniaki w całości. / Wskazane jest, aby ziemniaki miały odpowiedni kształt i ten sam, średniej wielkości. Dzięki temu gotuje się szybciej, a gotowe danie będzie miało bardziej estetyczny wygląd/. Pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki nie są szczególnie małe. Mięso pokroić również na duże, mniej więcej równe kawałki. Starając się zostawić trochę tłuszczu lub tłuszczu na każdym kawałku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przed przystąpieniem do pieczenia należy na przemian smażyć ziemniaki na złoty kolor. Aby to zrobić, najpierw podgrzej kocioł, wlej około 1 szklanki rafinowanego oleju i dobrze go podgrzej. Dobrze osusz ziemniaki. Smaż ziemniaki po 1-2 bulwy na raz, aby olej nie stracił temperatury.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łyżką cedzakową wyjmij smażone ziemniaki i natychmiast posyp gorącą solą. Więc usmaż wszystkie ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podobnie wysusz i smaż na przemian wszystkie kawałki mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić gorące kawałki i posypać czarnym pieprzem, zirą lub innymi przyprawami do smaku. A mięso i ziemniaki są oczywiście surowe w środku, ale smażenie tworzy skórkę, która zachowa całą soczystość w środku podczas dalszego gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smażenia użyto dużo oleju, nie potrzeba tyle do dalszego gotowania, więc wlej część. Konieczne jest pozostawienie go tak, aby dno kotła było ukryte o 1-1, 5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zwracamy produkty do kotła, układając je warstwami - najpierw będą ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż kawałki mięsa na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warstwę mięsa posypać warzywami: cebulą, marchewką, ząbkami czosnku i opcjonalnie suchymi przyprawami / użyłam przyprawy do wieprzowiny/. Nie będziemy jeść tych warzyw w przyszłości, potrzebne będą soki i smaki, które dadzą dolnym warstwom. I oczywiście, aby wszystko było dobrze upieczone, musisz stworzyć parę. Aby to zrobić, ostrożnie wlej trochę wody wzdłuż ścian.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz musisz przykryć wszystko ceramicznym talerzem, aby temperatura była wyższa, a wilgoć odparowała mniej, a następnie szczelnie zamknąć pokrywką. Wykonujemy ogrzewanie poniżej średniej i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Niepotrzebnie nie musisz otwierać pokrywy, sprawdź obecność płynu, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Gotowość do sprawdzenia przekłucia ziemniaków szpikulcem, ale nie możesz się pomylić, słysząc charakterystyczny apetyczny zapach gotowego mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj na gorąco, układając na dużym talerzu, posypując ziołami i nie zapomnij o pomidorach i ogórkach. Duża ilość i różnorodność zieleni, podawaj uzbeckie ciasta, będą one bardzo harmonijnie połączone z tym daniem, ponieważ samo danie należy do kuchni uzbeckiej, a jego nazwa to Kazan - Kebab. Przygotowałem go naprawdę na Słowiański sposób, niech orientalni ludzie mi wybaczą..ale okazuje się też pyszne !

Kazan-Kebab, danie jest bardzo uniwersalne, ponieważ można gotować zarówno w naturze, jak i na kuchence. Udział gospodyni jest minimalny, przygotowanie jest bardzo proste, musisz być ostrożny podczas smażenia produktów we wrzącym oleju. I bardzo fajnie, że danie można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy