bardzo leniwe gołąbki z ryżem kapuścianym na patelni

Bardzo szybka Kolacja, gdy mąż jest już na wyciągnięcie ręki! Bardzo leniwe gołąbki z ryżem z kapusty na patelni to smaczne i satysfakcjonujące danie. Przepis jest odpowiedni nawet dla początkujących i nie wymaga dużo czasu. Spróbuj gotować, nie pożałujesz!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 36 % 10 g
177 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bardzo leniwe gołąbki z kapustą i ryżem na patelni? Do gotowania potrzebujesz: mięsa mielonego, młodej białej kapusty (w zeszłym roku), marchwi, dużej cebuli, okrągłego ryżu w Krasnodarze, pasty pomidorowej, śmietany i przypraw. Możesz wziąć dowolne mięso mielone na gołąbki: wołowinę, wieprzowinę, kurczaka lub mieszane. Mam mieszankę wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od przygotowania ryżu. Ponieważ gołąbki są bardzo leniwe, nie ugotujemy ryżu. Wystarczy zalać go wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut do zaparzenia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gołąbki okażą się bardzo, bardzo leniwe, ponieważ nie pokroimy wszystkich składników nożem, ale zmielimy blenderem lub użyjemy maszynki do mięsa. W ten sposób posiekaj kapustę, marchewkę i cebulę. Mięso mielone bardzo lubi cebulę, im większa cebula, tym bardziej soczyste i smaczne będą gołąbki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż już puchnie. Odcedź ryż. Połącz wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i dobrze zagnieść mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj gołąbki, zwilżając ręce zimną wodą. Mam wagę 90-100 gramów każdy. Aby gołąbki były takie same, podczas formowania użyłem wagi kuchennej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż gołąbki na dużym ogniu z obu stron, dosłownie dwie minuty z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. W szklance blendera umieść koncentrat pomidorowy i śmietanę. Możesz dodać więcej kwaśnej śmietany, będzie jeszcze smaczniejszy. Ale lepiej nie dać się ponieść pastie pomidorowej, wystarczą dwie łyżki stołowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj szklankę wody, trochę soli i mieszaj przez kilka sekund za pomocą blendera. Blender bardzo szybko sprawia, że nalewanie ma jednolitą konsystencję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij gołąbki, dodaj liść laurowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj leniwe gołąbki przez 15-20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj bardzo leniwe gołąbki z ziołami i warzywami.

smacznego i kulinarnego sukcesu!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy