skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bardzo leniwe gołąbki z kapustą i ryżem na patelni? Do gotowania potrzebujesz: mięsa mielonego, młodej białej kapusty (w zeszłym roku), marchwi, dużej cebuli, okrągłego ryżu w Krasnodarze, pasty pomidorowej, śmietany i przypraw. Możesz wziąć dowolne mięso mielone na gołąbki: wołowinę, wieprzowinę, kurczaka lub mieszane. Mam mieszankę wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach.
Krok 2:
Zacznij od przygotowania ryżu. Ponieważ gołąbki są bardzo leniwe, nie ugotujemy ryżu. Wystarczy zalać go wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut do zaparzenia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3:
Gołąbki okażą się bardzo, bardzo leniwe, ponieważ nie pokroimy wszystkich składników nożem, ale zmielimy blenderem lub użyjemy maszynki do mięsa. W ten sposób posiekaj kapustę, marchewkę i cebulę. Mięso mielone bardzo lubi cebulę, im większa cebula, tym bardziej soczyste i smaczne będą gołąbki.
Krok 4:
Ryż już puchnie. Odcedź ryż. Połącz wszystkie składniki.
Krok 5:
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 6:
Uformuj gołąbki, zwilżając ręce zimną wodą. Mam wagę 90-100 gramów każdy. Aby gołąbki były takie same, podczas formowania użyłem wagi kuchennej.
Krok 7:
Smaż gołąbki na dużym ogniu z obu stron, dosłownie dwie minuty z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. W szklance blendera umieść koncentrat pomidorowy i śmietanę. Możesz dodać więcej kwaśnej śmietany, będzie jeszcze smaczniejszy. Ale lepiej nie dać się ponieść pastie pomidorowej, wystarczą dwie łyżki stołowe.
Krok 9:
Dodaj szklankę wody, trochę soli i mieszaj przez kilka sekund za pomocą blendera. Blender bardzo szybko sprawia, że nalewanie ma jednolitą konsystencję.
Krok 10:
Napełnij gołąbki, dodaj liść laurowy.
Krok 11:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj leniwe gołąbki przez 15-20 minut.
Krok 12:
Podawaj bardzo leniwe gołąbki z ziołami i warzywami.
smacznego i kulinarnego sukcesu!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g