skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto z brzoskwiniami w puszkach i twarogiem, potrzebujesz: jajka, cukru, masła, proszku do pieczenia, mąki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Miękkie masło dokładnie zmielić z cukrem.
Krok 3:
Dodaj jajko do powstałej masy, ubij.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj ciasto rękami.
Krok 6:
Ciasto jest miękkie, jednorodne.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Rozłóż ciasto na formie, tworząc boki o wysokości 5-6 cm, włóż formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Użyłem formy o średnicy 18 cm.
Krok 8:
Do nadzienia ciasta potrzebne będą: twaróg, jajko, cukier, cukier waniliowy, brzoskwinie w puszkach, śmietana.
Krok 9:
Możesz wziąć gładki twaróg. Jeśli twaróg jest ziarnami lub płatkami, należy go zmielić w blenderze, aby stał się jednorodny.
Krok 10:
Dodaj pozostałe składniki nadzienia do twarogu: jajko, cukier, śmietanę, cukier waniliowy.
Krok 11:
Ubij wszystko dobrze, aż będzie całkowicie gładkie.
Krok 12:
Brzoskwinie w puszkach wyjąć z syropu, aby szkło płyn. Pokrój brzoskwinie na średnie plastry.
Krok 13:
Wlej około połowy nadzienia twarogowego na ciasto.
Krok 14:
Następnie rozłóż część pokrojonych brzoskwiń.
Krok 15:
Wlać pozostałą masę twarogową.
Krok 16:
Ułóż resztę brzoskwiń na wierzchu, lekko wciskając je w nadzienie. Dodatkową wysokość boków można lekko docisnąć widelcem.
Krok 17:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto piaskowe powinno się zrumienić, a nadzienie dobrze zagęścić. Niech ciasto ostygnie, wyjmij z formy i podawaj. Miłego picia herbaty!
cukier waniliowy można zastąpić wanilią, dodając 0,2 łyżeczki do nadzienia.
brzoskwiń nie można ciąć, ale ułożyć na pół.
takie ciasto można również przygotować z morelami w puszkach.
moim zdaniem następnego dnia ciasto smakuje jeszcze lepiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g