tarta z brzoskwiniami w puszkach i twarogiem

cienkie kruche ciasto i delikatne nadzienie twarogowe z owocami. Ten, kto lubi wypieki z twarogiem, z pewnością pokocha takie ciasto. Ma mało ciasta i dużo delikatnego i aromatycznego nadzienia. Ciasto okazuje się tak smaczne, że podczas serwowania musisz natychmiast pokroić więcej kawałków!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 51 % 21 g
221 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto z brzoskwiniami w puszkach i twarogiem, potrzebujesz: jajka, cukru, masła, proszku do pieczenia, mąki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło dokładnie zmielić z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko do powstałej masy, ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj ciasto rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest miękkie, jednorodne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia. Rozłóż ciasto na formie, tworząc boki o wysokości 5-6 cm, włóż formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Użyłem formy o średnicy 18 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia ciasta potrzebne będą: twaróg, jajko, cukier, cukier waniliowy, brzoskwinie w puszkach, śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz wziąć gładki twaróg. Jeśli twaróg jest ziarnami lub płatkami, należy go zmielić w blenderze, aby stał się jednorodny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pozostałe składniki nadzienia do twarogu: jajko, cukier, śmietanę, cukier waniliowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij wszystko dobrze, aż będzie całkowicie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Brzoskwinie w puszkach wyjąć z syropu, aby szkło płyn. Pokrój brzoskwinie na średnie plastry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej około połowy nadzienia twarogowego na ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie rozłóż część pokrojonych brzoskwiń.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlać pozostałą masę twarogową.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż resztę brzoskwiń na wierzchu, lekko wciskając je w nadzienie. Dodatkową wysokość boków można lekko docisnąć widelcem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto piaskowe powinno się zrumienić, a nadzienie dobrze zagęścić. Niech ciasto ostygnie, wyjmij z formy i podawaj. Miłego picia herbaty!

cukier waniliowy można zastąpić wanilią, dodając 0,2 łyżeczki do nadzienia.

brzoskwiń nie można ciąć, ale ułożyć na pół.

takie ciasto można również przygotować z morelami w puszkach.

moim zdaniem następnego dnia ciasto smakuje jeszcze lepiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy