skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Zacznijmy przygotowywać ciasto od ciasta. Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka, cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3:
Po tym czasie na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana. W osobnej misce wbijamy jajko, dodajemy sól, zmiękczone masło (100g), mieszamy, wlewamy ciasto, wlewamy części przesianej mąki. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając miskę ręcznikiem.
Krok 4:
Gdy ciasto będzie gotowe, po około dwóch godzinach ugniatamy je i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do pieczenia.
Krok 5:
Przygotowanie nadzienia. Ugotuj dobrze umyty ryż w osolonej wodzie do miękkości, ale nie gotuj w owsiance, lepiej wziąć ryż długoziarnisty lub gotowany na parze, nie gotuje się mocno. Jajka gotujemy na zimno, schładzamy,czyścimy. Aby były lepiej czyszczone, gotujemy je w słonej wodzie i schładzamy, zalewając zimną wodą. Obierz i pokrój jajka. Wymieszaj jajka z ryżem, jeśli to konieczne, dodaj sól do nadzienia.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą, A do dekoracji ciasta można zostawić trochę ciasta.
Krok 7:
Na zmiętej powierzchni rozwałkuj każdy kawałek w okrągłą warstwę.
Krok 8:
W wysmarowanej tłuszczem formie rozłóż większy okrąg ciasta. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na 20 minut do wzrostu. Rozłóż nadzienie na wierzchu. Pozostałe masło rozpuść i wlej nadzienie.
Krok 9:
Przykryj nadzienie drugim okręgiem ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie. W razie potrzeby dekorujemy. Niech ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu (około 15 minut).
Krok 10:
Smarujemy mlekiem, dzięki czemu ciasto okaże się szczególnie miękkie i delikatne w smaku.
Krok 11:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij je.
Krok 12:
Podawaj z herbatą lub kakao. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g