ciasto z ryżem i jajkiem

pyszne ciasto maślane o delikatnym kremowym smaku! Ciasto z ryżem i jajkiem spodoba się wielu, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ma delikatny kremowy smak i lekkie nadzienie. Gospodynie domowe docenią dostępność składników do tego wypieku i łatwość jego przygotowania. Jedyne, co musisz zrobić, to trochę majstrować przy cieście drożdżowym. Ale warto, domownicy będą zadowoleni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 61 % 31 g
254 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy przygotowywać ciasto od ciasta. Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka, cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po tym czasie na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana. W osobnej misce wbijamy jajko, dodajemy sól, zmiękczone masło (100g), mieszamy, wlewamy ciasto, wlewamy części przesianej mąki. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając miskę ręcznikiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto będzie gotowe, po około dwóch godzinach ugniatamy je i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie nadzienia. Ugotuj dobrze umyty ryż w osolonej wodzie do miękkości, ale nie gotuj w owsiance, lepiej wziąć ryż długoziarnisty lub gotowany na parze, nie gotuje się mocno. Jajka gotujemy na zimno, schładzamy,czyścimy. Aby były lepiej czyszczone, gotujemy je w słonej wodzie i schładzamy, zalewając zimną wodą. Obierz i pokrój jajka. Wymieszaj jajka z ryżem, jeśli to konieczne, dodaj sól do nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą, A do dekoracji ciasta można zostawić trochę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na zmiętej powierzchni rozwałkuj każdy kawałek w okrągłą warstwę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wysmarowanej tłuszczem formie rozłóż większy okrąg ciasta. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na 20 minut do wzrostu. Rozłóż nadzienie na wierzchu. Pozostałe masło rozpuść i wlej nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj nadzienie drugim okręgiem ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie. W razie potrzeby dekorujemy. Niech ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu (około 15 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smarujemy mlekiem, dzięki czemu ciasto okaże się szczególnie miękkie i delikatne w smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij je.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj z herbatą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy