pieczarki z serem śmietankowym

pyszna, piękna przekąska na świąteczny stół! Pieczarki z serem śmietankowym, pieczone w całości, zawsze zachwycają gości. Wyglądają elegancko i będą odpowiednie na każdą okazję. Urozmaicaj nadzienie kawałkami kurczaka, mięsa lub kiełbasy, które są idealne dla oliwek lub ogórka.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 68 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby z twarogiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz największe pieczarki, biorąc pod uwagę, że nieznacznie zmniejszą się podczas pieczenia w piekarniku. Jako zieleń możesz wziąć nie tylko koperek - można go zastąpić zieloną cebulą lub świeżą bazylią. Uwielbiam bazylię w każdej formie, więc w tym przepisie użyję jej w postaci suszonej. W razie potrzeby można go zastąpić innymi aromatycznymi ziołami według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, usuwając z nich cząsteczki ziemi. Następnie wytrzyj grzyby ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Dla każdego pieczarki wyciąć rdzeń wraz z nogą. Nogi nam się nie przydadzą, więc można je wykorzystać do innego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia zetrzyj twarożek. Pozwól mu wcześniej ogrzać się w temperaturze pokojowej, aby był bardziej miękki. Drobno posiekaj koperek i przepuść kilka ząbków czosnku przez prasę. Dodaj koperek i czosnek do sera. Dodaj suszoną bazylię. Do smaku możesz trochę solić. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypełnij każdy grzyb powstałym nadzieniem serowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia możesz wziąć dowolną żaroodporną formę. Ugotuję grzyby w metalowej formie. Lekko posmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej wszystkie wypełnione grzyby. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe grzyby zmniejszą się. Z nich pojawi się sok i prawie cały czas wyparuje. Przenieś gotowe pieczarki na talerz, udekoruj według własnych upodobań i podawaj. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy