Rolada Wielkanocna z bezą, czekoladą i orzechami

taka bułka ozdobi stół wielkanocny. Bardzo smaczne! Tuż za rogiem jest święto Wielkiej Wielkanocy. I przygotujemy wszelkiego rodzaju przepisy na bułki, ciasta. Proponuję upiec taką niezwykłą bułkę. Jego niezwykłość polega na tym, że robimy nadzienie z czekolady, orzechów i bezy. Myślę, że jeszcze tego nie próbowałeś. To bardzo smaczne połączenie. Koniecznie spróbuj! Możesz podawać go z herbatą, mlekiem.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 27 % 18 g
węglowodany 61 % 40 g
352 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc będziemy potrzebować takich produktów.Orzech miałem mniej niż 70 gramów. Ale też pyszne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrobiłam ciasto w mikserze. Umieść drożdże w ciepłym mleku.Mam szybko działające, więc nie robię ciasta. Patrzysz na swoje drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wkładam cukier, sól, żółtka, stopione masło. Włączam mikser na małej prędkości i mieszam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przesiewam mąkę i po zmianie dyszy na specjalną do ciasta zaczynam wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak mi się udało. Wkładam go do czystego kubka, przykrywam ręcznikiem. I umieszczam w ciepłym miejscu na godzinę. Możesz włożyć do piekarnika i włączyć tryb żarówka. Tak będzie szybciej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy i czekoladę mielę w blenderze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robienie bezy. Ubij białka na bujną pianę z małą prędkością. Następnie zwiększ prędkość. I stopniowo dodawaj cukier. Następnie ubij na miękkie szczyty.Oznacza to, że jeśli wyciągniesz koronę, powinien istnieć taki dziób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto wyrosło. Wyjmujemy go i ponownie ugniatamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwiń go w warstwę, prostokąt. Najpierw posmaruj bezę i posyp czekoladą i orzechami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz skręć w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I zrób pierścionek.Przenosimy go na papier.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrym nożem wykonujemy nacięcia na krawędziach. Pozostaw na 20 minut przykryty cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Można posmarować jajkiem.I włóż do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto taki przystojny mężczyzna.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pyszne w przekroju. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy