babeczki owsiane

najprostsze i najsmaczniejsze, dietetyczne, na kefirze! Babeczki owsiane są przygotowywane bez grama pszenicy! Są odpowiednie dla wszystkich, którzy przestrzegają określonej diety, wolą wypieki bezglutenowe. Przygotowanie ich jest szybkie i proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 75 % 36 g
203 kcal
IG: 3 / 53 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki owsiane? Przygotuj składniki. Wielkość płatków owsianych nie ma znaczenia, ponieważ i tak będziemy je smażyć. Lepiej jest wziąć duże, ponieważ łatwiej je posortować, usuwając śmieci. I możesz tego nie robić. Umyj i osusz jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel połowę płatków owsianych w młynku do Kawy na mąkę. Wlej mąkę do miski o odpowiedniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypełnij powstałą mąkę owsianą kefirem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj masę owsiano-kefirową, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę, dodaj do niej cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe płatki owsiane do miski i zalej słodką wrzącą wodą. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz obie masy owsiane, ubij jaja kurze, dodaj proszek do pieczenia i sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno być pół lepkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na natłuszczonych foremkach do muffinek. Mam to metalowe. Jeśli weźmiesz silikon, nie możesz ich niczym smarować. Piecz babeczki owsiane w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 50 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe babeczki lekko schłodzić, wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

dla wielbicieli potraw z owsa te babeczki prawdopodobnie nie będą otwarciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy