skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki owsiane? Przygotuj składniki. Wielkość płatków owsianych nie ma znaczenia, ponieważ i tak będziemy je smażyć. Lepiej jest wziąć duże, ponieważ łatwiej je posortować, usuwając śmieci. I możesz tego nie robić. Umyj i osusz jajka.
Krok 2:
Zmiel połowę płatków owsianych w młynku do Kawy na mąkę. Wlej mąkę do miski o odpowiedniej wielkości.
Krok 3:
Wypełnij powstałą mąkę owsianą kefirem.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj masę owsiano-kefirową, aż będzie gładka.
Krok 5:
Zagotuj wodę, dodaj do niej cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Wlej pozostałe płatki owsiane do miski i zalej słodką wrzącą wodą. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 7:
Połącz obie masy owsiane, ubij jaja kurze, dodaj proszek do pieczenia i sól.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno być pół lepkie ciasto.
Krok 9:
Rozłóż ciasto na natłuszczonych foremkach do muffinek. Mam to metalowe. Jeśli weźmiesz silikon, nie możesz ich niczym smarować. Piecz babeczki owsiane w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 50 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Krok 10:
Gotowe babeczki lekko schłodzić, wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
dla wielbicieli potraw z owsa te babeczki prawdopodobnie nie będą otwarciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g