skład / składniki
metoda gotowania
Etap 1. Przygotowanie ciasta.
drożdże, a do przygotowania ciasta potrzebujemy świeżych, wkładamy do średniej wielkości pojemnika, wlewamy do nich granulowany cukier i wszystko pocieramy łyżką stołową. Następnie wlej mieszaninę ciepłym mlekiem (nie gorącym - temperatura mleka nie powinna być wyższa niż 40 stopni). Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj mąkę do tej mieszanki (należy ją najpierw przesiać).
wszystko dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką, dokręcamy miskę folią spożywczą lub przykrywamy czystym ręcznikiem. Pozostaw miskę ciasta na godzinę w kuchni (ciepłe miejsce). Nie powinno być przeciągów. Kiedy minie określony czas, drożdże będą działać - ciasto zwiększy swoją objętość i będzie w bąbelkach.
Etap 2. Przygotowanie ciasta.
przesiej mąkę do dużego pojemnika, a następnie dodaj do niej ciasto. Wysyłane są również żółtka, cukier granulowany i trochę soli. Zagnieść ciasto. Powinno być całkiem fajne. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie pojemnika, który dokręcamy folią spożywczą na wierzchu lub przykrywamy czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.
po tym czasie wlej wodę do pojemnika z ciastem, powinna być trochę ciepła. Wszystko jeszcze raz dobrze zagniatamy. Następnie dodaj zmiękczone masło i ponownie dobrze zagniataj. Ciasto okazuje się bardzo miękkie, giętkie, jednorodne. Ponownie formujemy piłkę i usuwamy ją w ciepłe miejsce, ale teraz na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno kilkakrotnie zwiększyć objętość.
wyjmij ciasto i rozłóż je na powierzchni roboczej. Składamy go kilka razy (rozciągamy ,a następnie składamy). Robimy to 3-4 razy. Następnie ponownie uformuj kulę, włóż ją do miski pod folią i do ciepłego miejsca na 3 godziny. Powinien ponownie zwiększyć rozmiar kilka razy.
3. Przygotowujemy nadzienie.
Mak spożywczy wlej do miski blendera, dodaj cukier granulowany. Siekamy, po czym dodajemy białka i ponownie siekamy.
4. Formujemy i pieczemy ciasta wielkanocne.
dopasowane ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozciągamy w prostokątną warstwę. Warstwę smarujemy nadzieniem makowym, rozprowadzając równomiernie na czterech przyszłych ciastach. Następnie złóż warstwy w rolki, złóż je na pół (jak tęcza) i umieść w naczyniach do pieczenia fałd do góry. Formularze należy wypełnić tylko w 1 trzeciej. Pozostaw ciasto w foremkach w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Smarujemy przyszłe ciasta ciasteczkowe jajkiem lekko ubitym widelcem i wkładamy do piekarnika na pół godziny. Sprawdzamy gotowość ciast wielkanocnych za pomocą testu "suchej zapałki". Przyklejamy zapałkę lub drewniany szpikulec. Jeśli kij pozostanie suchy po wyjęciu z ciasta, ciasto jest gotowe.
schłodzić gotowe ciasta. A potem możesz je ozdobić według własnego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g