wielkanocne ciasto z makiem

pachnące świąteczne wypieki! Zawsze się okazuje! Ciasto wielkanocne z makiem to opcja pieczenia, która różni się od tradycyjnego niezwykłego nadzienia. Takie ciasto jest idealne dla osób, które nie lubią suszonych owoców i kandyzowanych owoców, ale uwielbiają mak. Ciasto jest bujne, pachnące, słodkie i bardzo smaczne.
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 67 % 43 g
326 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 20 min

Etap 1. Przygotowanie ciasta.

drożdże, a do przygotowania ciasta potrzebujemy świeżych, wkładamy do średniej wielkości pojemnika, wlewamy do nich granulowany cukier i wszystko pocieramy łyżką stołową. Następnie wlej mieszaninę ciepłym mlekiem (nie gorącym - temperatura mleka nie powinna być wyższa niż 40 stopni). Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj mąkę do tej mieszanki (należy ją najpierw przesiać).

wszystko dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką, dokręcamy miskę folią spożywczą lub przykrywamy czystym ręcznikiem. Pozostaw miskę ciasta na godzinę w kuchni (ciepłe miejsce). Nie powinno być przeciągów. Kiedy minie określony czas, drożdże będą działać - ciasto zwiększy swoją objętość i będzie w bąbelkach.

Etap 2. Przygotowanie ciasta.

przesiej mąkę do dużego pojemnika, a następnie dodaj do niej ciasto. Wysyłane są również żółtka, cukier granulowany i trochę soli. Zagnieść ciasto. Powinno być całkiem fajne. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie pojemnika, który dokręcamy folią spożywczą na wierzchu lub przykrywamy czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.

po tym czasie wlej wodę do pojemnika z ciastem, powinna być trochę ciepła. Wszystko jeszcze raz dobrze zagniatamy. Następnie dodaj zmiękczone masło i ponownie dobrze zagniataj. Ciasto okazuje się bardzo miękkie, giętkie, jednorodne. Ponownie formujemy piłkę i usuwamy ją w ciepłe miejsce, ale teraz na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno kilkakrotnie zwiększyć objętość.

wyjmij ciasto i rozłóż je na powierzchni roboczej. Składamy go kilka razy (rozciągamy ,a następnie składamy). Robimy to 3-4 razy. Następnie ponownie uformuj kulę, włóż ją do miski pod folią i do ciepłego miejsca na 3 godziny. Powinien ponownie zwiększyć rozmiar kilka razy.

3. Przygotowujemy nadzienie.

Mak spożywczy wlej do miski blendera, dodaj cukier granulowany. Siekamy, po czym dodajemy białka i ponownie siekamy.

4. Formujemy i pieczemy ciasta wielkanocne.

dopasowane ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozciągamy w prostokątną warstwę. Warstwę smarujemy nadzieniem makowym, rozprowadzając równomiernie na czterech przyszłych ciastach. Następnie złóż warstwy w rolki, złóż je na pół (jak tęcza) i umieść w naczyniach do pieczenia fałd do góry. Formularze należy wypełnić tylko w 1 trzeciej. Pozostaw ciasto w foremkach w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Smarujemy przyszłe ciasta ciasteczkowe jajkiem lekko ubitym widelcem i wkładamy do piekarnika na pół godziny. Sprawdzamy gotowość ciast wielkanocnych za pomocą testu "suchej zapałki". Przyklejamy zapałkę lub drewniany szpikulec. Jeśli kij pozostanie suchy po wyjęciu z ciasta, ciasto jest gotowe.

schłodzić gotowe ciasta. A potem możesz je ozdobić według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy