kremowy chleb żytni klasyczny

aromatyczny domowy chleb o bogatym smaku! Częstujemy się! Nie można się oprzeć takiemu chlebowi. Lepiej odstawić, ponieważ następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! Chleb uzyskuje się z bogatym smakiem i aromatem! Struktura chleba okazuje się gęsta i drobnoporowata, jest po prostu idealna do domowych kanapek. Spróbuj go ugotować, to wcale nie jest trudne!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 79 % 38 g
227 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy napar. W misce wymieszaj mąkę żytnią i słód, zalej wrzącą wodą, wymieszaj do uzyskania gładkości i pozostaw mieszaninę na noc w ciepłym miejscu (zostawiłem w piekarniku, który wcześniej podgrzałem do 50 C). Jeśli czas się skończy, myślę, że możesz zostawić go na 2-3 godziny. Ciasto powinno być grube, ale nadal nie będzie można go zebrać w koloboku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnego dnia przygotujemy wszystkie składniki do ciasta. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłej wodzie (lub jak w moim przypadku w serwatce) hodujemy drożdże i miód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj napar, mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną i żytnią, dodaj otręby i sól. W kilku krokach Dodaj do płynnej części i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas ugniatania stopniowo dodawaj olej roślinny i zagniataj miękkie, delikatne ciasto. Podczas ugniatania reguluj ilość wody i mąki, ciasto powinno być miękkie, lekko lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto w naoliwionej misce i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny(Zajęło mi to 1 godzinę). Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto ugniatamy i dzielimy na 2 równe części. Włóż ciasto do foremek i pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed pieczeniem w razie potrzeby posmaruj chleb mlekiem lub białkiem jaja i posyp nasionami lnu lub sezamu lub przyprawami (kminek, kolendra). Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy przez kolejne 20-25 minut do miękkości. Gotowy chleb niech całkowicie ostygnie na ruszcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żyto (całe ziarno) - 334   kcal/100g
  • Mąka żytnia pełnoziarnista - 357   kcal/100g
  • Średnia mąka żytnia - 350   kcal/100g
  • Ciemna mąka żytnia - 327   kcal/100g
  • Kasza Żytnia - 354   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g

Podobne przepisy