skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy napar. W misce wymieszaj mąkę żytnią i słód, zalej wrzącą wodą, wymieszaj do uzyskania gładkości i pozostaw mieszaninę na noc w ciepłym miejscu (zostawiłem w piekarniku, który wcześniej podgrzałem do 50 C). Jeśli czas się skończy, myślę, że możesz zostawić go na 2-3 godziny. Ciasto powinno być grube, ale nadal nie będzie można go zebrać w koloboku.
Krok 2:
Następnego dnia przygotujemy wszystkie składniki do ciasta. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową!
Krok 3:
W ciepłej wodzie (lub jak w moim przypadku w serwatce) hodujemy drożdże i miód.
Krok 4:
Dodaj napar, mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną i żytnią, dodaj otręby i sól. W kilku krokach Dodaj do płynnej części i zagniataj ciasto.
Krok 6:
Podczas ugniatania stopniowo dodawaj olej roślinny i zagniataj miękkie, delikatne ciasto. Podczas ugniatania reguluj ilość wody i mąki, ciasto powinno być miękkie, lekko lepkie.
Krok 7:
Rozłóż ciasto w naoliwionej misce i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny(Zajęło mi to 1 godzinę). Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.
Krok 8:
Ciasto ugniatamy i dzielimy na 2 równe części. Włóż ciasto do foremek i pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 9:
Przed pieczeniem w razie potrzeby posmaruj chleb mlekiem lub białkiem jaja i posyp nasionami lnu lub sezamu lub przyprawami (kminek, kolendra). Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy przez kolejne 20-25 minut do miękkości. Gotowy chleb niech całkowicie ostygnie na ruszcie.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żyto (całe ziarno) - 334 kcal/100g
- Mąka żytnia pełnoziarnista - 357 kcal/100g
- Średnia mąka żytnia - 350 kcal/100g
- Ciemna mąka żytnia - 327 kcal/100g
- Kasza Żytnia - 354 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g