miodowy dywan

pachnące, bujne, piękne, wykonane z prostych produktów! Ciasto miodowe to ciasto pieczone z ciasta piernikowego z dużą ilością miodu i przypraw, dzięki czemu nabiera niepowtarzalnego pikantnego smaku. Dywan pozostaje miękki przez długi czas, w przeciwieństwie do zwykłego pieczenia.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 92 % 67 g
311 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec miodową matę? Przygotuj jedzenie. Wybierz miód dobrej jakości, naturalny, lepiej, jeśli jest płynny. Jeśli twój miód jest kandyzowany, rozpuść go w łaźni wodnej. Weź czarną herbatę bez dodatków. Możesz wziąć brązowy cukier, dywan nabierze karmelowego smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę i zaparz herbatę za pomocą łyżeczki zaparzacza i 70 ml wrzącej wody. Niech herbata się zaparzy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do rondla dodaj miód, cukier i zaparzacz, przecedzając go przez sitko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na ogniu. Gotuj, mieszając, aż mieszanina się zagotuje. Po ugotowaniu gotuj jeszcze przez kilka minut. Zrób mały ogień, mieszanina mocno się zagotuje i może uciec. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw do ostygnięcia, aż będzie ciepłe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę do schłodzonej mieszanki, dobrze wymieszaj. Po pewnym czasie piana wzrośnie. Dodaj cynamon i zmielone goździki. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę miodu do mąki i zagniataj ciasto. Okazuje się płynny jak gęsta śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Wlej ciasto do formy, wygładź powierzchnię szpatułką. Wziąłem dzieloną, o średnicy 20 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz matę w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem-przyklej go na środku ciasta, podczas wyjmowania powinien być suchy. Gotowy dywan lekko ostudzić i wyjąć z formy. Smacznego!

gotowy dywan można posypać cukrem pudrem. Podczas serwowania pokrój go na porcje.
możesz piec dywan nie tylko w okrągłym kształcie, ale także na blasze do pieczenia. Zrób ciasto o dużej objętości i wlej na blachę do pieczenia o grubości około jednego centymetra. Taki dywan można pokroić na kawałki, a następnie złożyć jeden na drugim, pokrywając środek dżemem lub dżemem.
aby smak wypieków był jeszcze bogatszy, dodaj różne przyprawy: imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, a nawet odrobinę pieprzu.
możesz również urozmaicić przepis, dodając do ciasta orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce lub czekoladę.
starta skórka cytryny dobrze podkreśli smak miodu.
jeśli dodasz pół szklanki oleju roślinnego do ciasta i zmniejszysz ilość miodu, dywan okaże się jeszcze bardziej miękki, bardziej jak biszkopt.
karmelowy smak nada cukier trzcinowy.
również dywan można polać lukrem, krówką cukrową lub rozpuszczoną czekoladą.
piecze się dywan nie tylko w piekarniku, do tego dziś używa się multicookera, a nawet kuchenki mikrofalowej.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ponieważ stopień słodyczy każdego jest indywidualny, dodaj miód i cukier według własnego gustu!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy