pieczeń wołowa Klasyczna

ujawniamy wszystkie sekrety soczystej pieczonej wołowiny. Dziś przygotujemy tradycyjne danie kuchni angielskiej, od wielu lat dostępne tylko dla arystokracji - pieczeń wołowa lub wołowina smażona lub pieczona w jednym kawałku. To mięso okazuje się smaczne zarówno na zimno, jak i na gorąco.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną pieczeń wołową? Przygotuj składniki. Pieczeń wołowa wymaga całego kawałka miąższu bez kości. Dopuszcza się niewielką ilość tłuszczu. Odpowiednia jest gruba lub cienka krawędź, kość, marmurkowa wołowina. W hipermarketach często można znaleźć specjalne mięso do pieczonej wołowiny. Lepiej nie używać mrożonego mięsa - nawet po rozmrożeniu rostbef nie będzie tak soczysty. Preferuj świeżą wołowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na godzinę przed gotowaniem wyjmij mięso z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Jeśli nie zostanie to zrobione, mięso będzie pieczone nierównomiernie-będzie pokryte skórką na wierzchu i pozostanie wilgotne w środku. Opłucz wołowinę, odetnij wszystkie filmy i żyły i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić i pieprzyć mięso ze wszystkich stron, wciskając przyprawy w mięso i pozostawić na 20-30 minut do marynowania. Jeśli chcesz, możesz użyć innych przypraw, na przykład specjalnych mieszanek do wołowiny, a także ulubionych suchych ziół, ale tradycyjnie do pieczonej wołowiny potrzebujesz tylko świeżo zmielonej mieszanki papryki i soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiąż kawałek wołowiny sznurkiem lub sznurkiem do gotowania, aby uzyskać zaokrąglony kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj wołowinę oliwą z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej wcześniej patelnię na dużym ogniu (mam to w trybie 9 z 9). Jeśli jest patelnia grillowa-użyj jej, a następnie uzyskasz piękny wzór na mięsie. Nie musisz niczego smarować patelni, ponieważ mięso jest już naoliwione. Umieść mięso na gorącej patelni .

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż ze wszystkich stron przez 3 minuty, aż pojawi się złoty kolor. Jest to konieczne, aby uszczelnić wszystkie soki w mięsie i zapobiec wysuszeniu wołowiny podczas pieczenia. Podczas pieczenia mięsa nie można przesuwać po patelni. W przeciwnym razie integralność kawałka zostanie naruszona, a sok mięsny wypłynie przez powstałe pęknięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli masz żeliwną patelnię ze zdejmowanym uchwytem, wyjmij uchwyt i upiecz mięso bezpośrednio na patelni lub przenieś mięso do naczynia żaroodpornego. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 160°C. W zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięso należy piec przez 30 do 45 minut. Jeśli jaskrawoczerwony sok wypłynie podczas nakłuwania, mięso nie jest jeszcze gotowe. Jasnoróżowy wskazuje na gotowość pieczonej wołowiny. Jeśli sok jest białawy, najprawdopodobniej mięso wyschło w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń gotową pieczeń wołową w kilka warstw folii i odstaw na 30 minut. W tym czasie wszystkie soki mięsne rozproszą się bardziej równomiernie na mięsie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak powinna być pieczeń wołowa po przecięciu-lekko różowawa. To prawda, że mięso jest nieco przesuszone i szare bliżej powierzchni-pieczeń wołowa jest lekko prześwietlona w piekarniku. W tym samym czasie sok z niego jest lekko różowawy, to znaczy ogólnie mięso okazało się soczyste. Smacznego!

stopień wysmażenia takiego mięsa może być inny. Która opcja ci się podoba.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy