skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania należy wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby nie było kruche, ale plastyczne.
Krok 2:
Obierz i drobno posiekaj cebulę
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż w nim cebulę na złoty kolor (lub brązowawy odcień,jeśli lubisz słodszy)
Krok 4:
Rozgnieć widelcem rybę i cebulę na jednorodną masę odpowiednią do uformowania nadzienia
Krok 5:
Podziel ciasto warunkowo na 2 części
Krok 6:
Za pomocą dużej foremki do ciastek zaznacz miejsca na przyszłe ciasta, nie przecinaj konturów, teraz zastanawiasz się, ile porcji nadzienia potrzebujesz.
Krok 7:
Uformuj kulki nadzienia według liczby gwiazdek i umieść je na środku zamierzonych konturów. Zwilż niewykorzystaną połowę ciasta wodą.
Krok 8:
Przykryj stronę nadzieniem wolną stroną, ubij je tak, aby ciasto się skleiło i wytnij gwiazdki z dwóch warstw z porcją nadzienia w środku.
Krok 9:
Usuń skrawki ciasta. Uszczypnij gwiazdki wzdłuż konturu palcami. Próbowałem docisnąć kontur za pomocą formy, jak to się robi z grubszym domowym słodkim ciastem francuskim-sklep jest zbyt cienki, rozrywa się, widać na zdjęciu gotowych produktów.
Krok 10:
Piecz placki w piekarniku zgodnie z instrukcją ciasta, ale... 5 minut mniej niż min.rzek. czas.
Krok 11:
I tak się stało!
ciasto francuskie, którego użyłem, zakupione, na oleju roślinnym i bez jajka, 15% tłuszczu . Liczba gotowych produktów zależy od powierzchni formacji i wielkości formy. To ciasto z minimalnym rozwarstwieniem, jeśli weźmiesz bardziej "obszerne", myślę, że gwiazdy po prostu rozerwą się na krawędziach.
przygotowywałam przepis po raz pierwszy, analogicznie do zupełnie innych, z którymi kiedyś pracowałam, więc na zdjęciach widać błędy, które opiszę-nie powtarzaj ich!
po zrobieniu gwiazdek według głównego przepisu pozostaje wiele kawałków ciasta francuskiego. Proponuję posypać je cukrem, cynamonem, orzechami i innymi rzeczami, które chcą, i upiec brzydkie, ale nie mniej chrupiące i smaczne słodkie bzdury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g