Gwiazdki świąteczne placki z rybą i cebulą

będziesz zszokowany! Goście zamiatają tę przekąskę machnięciem! Postawiłem sobie za zadanie wymyślenie menu noworocznego nie ze szkodą dla prawosławnego postu Bożonarodzeniowego. Moim zdaniem okazał się bardzo smaczny i świąteczny przepis, który nie łamie żadnych zasad. Szczególnie dobrze na gorąco, ale na zimno też nic. W końcu możesz lekko podgrzać przed podaniem.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 40 % 21 g
węglowodany 46 % 24 g
310 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania należy wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby nie było kruche, ale plastyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i drobno posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż w nim cebulę na złoty kolor (lub brązowawy odcień,jeśli lubisz słodszy)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgnieć widelcem rybę i cebulę na jednorodną masę odpowiednią do uformowania nadzienia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto warunkowo na 2 części

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą dużej foremki do ciastek zaznacz miejsca na przyszłe ciasta, nie przecinaj konturów, teraz zastanawiasz się, ile porcji nadzienia potrzebujesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj kulki nadzienia według liczby gwiazdek i umieść je na środku zamierzonych konturów. Zwilż niewykorzystaną połowę ciasta wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj stronę nadzieniem wolną stroną, ubij je tak, aby ciasto się skleiło i wytnij gwiazdki z dwóch warstw z porcją nadzienia w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń skrawki ciasta. Uszczypnij gwiazdki wzdłuż konturu palcami. Próbowałem docisnąć kontur za pomocą formy, jak to się robi z grubszym domowym słodkim ciastem francuskim-sklep jest zbyt cienki, rozrywa się, widać na zdjęciu gotowych produktów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz placki w piekarniku zgodnie z instrukcją ciasta, ale... 5 minut mniej niż min.rzek. czas.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I tak się stało!

ciasto francuskie, którego użyłem, zakupione, na oleju roślinnym i bez jajka, 15% tłuszczu . Liczba gotowych produktów zależy od powierzchni formacji i wielkości formy. To ciasto z minimalnym rozwarstwieniem, jeśli weźmiesz bardziej "obszerne", myślę, że gwiazdy po prostu rozerwą się na krawędziach.
przygotowywałam przepis po raz pierwszy, analogicznie do zupełnie innych, z którymi kiedyś pracowałam, więc na zdjęciach widać błędy, które opiszę-nie powtarzaj ich!

po zrobieniu gwiazdek według głównego przepisu pozostaje wiele kawałków ciasta francuskiego. Proponuję posypać je cukrem, cynamonem, orzechami i innymi rzeczami, które chcą, i upiec brzydkie, ale nie mniej chrupiące i smaczne słodkie bzdury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy