skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz. Aby przygotować nadzienie do bułek, potrzebujemy: 250 g twarogu; 50 g rodzynek; 40 g cukru; 1 jajko; 1 łyżeczka.Skórka z cytryny; wanilina na czubku noża.
Krok 2:
Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki.
Krok 3:
W misce połącz twaróg, jajko, cukier i wanilinę. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj rodzynki i skórkę z cytryny do twarogu.
Krok 5:
Ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Ciasto na bułki potrzebuje ciasta francuskiego bez drożdży. Jeśli jednak takie ciasto nie jest dostępne, możesz wziąć Francuskie drożdże.
Krok 7:
Ciasto wstępnie rozmrozić i rozwałkować na prostokątną warstwę, ale niezbyt cienko
Krok 8:
Rozłóż nadzienie na cieście i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm wolnego na długiej krawędzi.
Krok 9:
Zwinąć ciasto.
Krok 10:
Ostrym nożem pokrój rolkę na kawałki o szerokości nie większej niż 4 cm.
Krok 11:
Do dekoracji górnej części rolek potrzebujemy: 2 łyżki. l mleko; 1 łyżeczka. zmielone orzechy. Mam orzechy włoskie, ale możesz wziąć dowolne: orzechy laskowe, pekan, orzeszki ziemne.
Krok 12:
Ułóż powstałe bułki na blasze wyłożonej pergaminem, szwem w dół. Posmaruj powierzchnię rolek mlekiem. Posyp zmielonymi orzechami. Piec bułki w podgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 13:
Możesz podawać bułki natychmiast lub całkowicie schłodzone. Następnego dnia są nie mniej smaczne niż w dniu gotowania. Lepiej przechowywać bułki w szczelnie zamkniętej torbie. Smacznego!
kiedy niespodziewani goście pojawiają się na wyciągnięcie ręki i nie ma czasu na przygotowanie czegoś na herbatę, te mini bułki pomogą Ci. Okazuje się, że jest to nie tylko pyszny przysmak dla przyjaznego towarzystwa, ale także świetny powód, aby karmić swoje dzieci zdrowym twarogiem, które w zwykłej formie nie chcą jeść tego produktu mlecznego.
gotowe ciasto francuskie to prawdziwy ratunek w kuchni. W mojej zamrażarce zawsze jest kilka paczek tego produktu na wypadek, gdyby niespodziewanie przyszli goście lub jeśli chciałeś słodkiego wypieku. Tylko pół godziny – i możesz już pić herbatę z chrupiącym francuskim deserem.
najsmaczniejszy jest duet ciasta francuskiego i twarogu, do którego dodaje się lekką słodką nutę rodzynek. Rolka-przedmiotu obrabianego nie można pokroić na mniejsze kawałki, ale upiec w całości. I pokrój już tuż przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g