Kurczak z pieczarkami i ziemniakami w garnku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z grzybami i ziemniakami w garnku? Odmierz wszystkie niezbędne składniki. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami według własnych upodobań. Jeśli masz młode ziemniaki, po oczyszczeniu ich z kurzu i umyciu nie możesz odciąć skórki.
Krok 2:
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w kostkę.
Krok 6:
Ziemniaki połączyć z kurczakiem, posypać przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Krok 7:
Wymieszaj.
Krok 8:
Napełnij garnki ziemniakami z kurczakiem, grzybami i marchewką.
Krok 9:
Wlej wodę, aby napełnić garnek do jednej trzeciej.
Krok 10:
Ułóż kawałki masła na wierzchu. Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g