placki jak puch na drożdżach

delikatne i miękkie ciasta drożdżowe! Prosty przepis na ciasto drożdżowe z prostych i niedrogich produktów pozwala łatwo i szybko upiec pyszne, miękkie i delikatne jak puch ciasta z dowolnym nadzieniem i zadowolić domowników. W sezonie zbiorów z łóżek mogą to być dowolne warzywa, owoce lub jagody. Idealne do takich ciast nadzienie z białej kapusty z gotowanymi jajkami kurzymi. Okazuje się pyszne i satysfakcjonujące ciasta na herbatę lub kawę. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 56 % 23 g
203 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ciasto na takie ciasta robimy na cieście, wtedy okaże się szczególnie delikatne i przewiewne. Wlej ciepłą wodę do szklanki, dodaj cukier i łyżkę mąki. Mieszaj, aby cukier się rozpuścił, a mąka się rozproszyła. Dodaj suche drożdże, wymieszaj, aby nie zamieniły się w grudkę. Nie musisz nic przykrywać szklanki. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Kiedy Czapka pojawi się na powierzchni ciasta, ciasto jest gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze do miski, dodaj sól i cukier, wymieszaj, aby rozpuścić suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, podgrzane mleko i ciasto. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy wlewać części przesianej mąki pszennej. Wlać części, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy trudno będzie zagnieść ciasto, rozłóż je na stole, odkurz mąką i, dodając mąkę, zagniataj elastyczne i lekko lepkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowanie nadzienia. Posiekaj białą kapustę. Jajka kurze gotujemy na twardo i pozwalamy im ostygnąć. Dusić kapustę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Sól i pieprz do smaku. Jajka na twardo obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z kapustą, dodajemy śmietanę. Wymieszaj, jeśli to konieczne, dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto nie jest już ugniatane, rozkładamy je na stole. Dzielimy na te same kawałki o pożądanym rozmiarze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek w niezbyt cienkie ciasto, rozłóż nadzienie na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ściśnij krawędzie ciast, możesz warkocz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ciasta na wysmarowanej blasze do pieczenia. Umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby smarujemy puste placki ubitym jajkiem kurzym, aby uzyskać rumiany kolor. Piec około 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podajemy do herbaty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy