skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij jajko do miski i ubij widelcem. Do ciasta potrzebujemy tylko połowy jajka. Reszta pójdzie na posmarowanie bułki przed pieczeniem.
Krok 2:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 220 g mąki; 120 ml wody; ½ jajka; 2 łyżki. l olej roślinny i szczypta soli.
Krok 3:
Połącz mąkę, ciepłą wodę, połowę ubitego jajka, olej roślinny i sól. Zagnieść gładkie, jednorodne ciasto.
Krok 4:
Uformuj kulkę ciasta, zawiń w folię i pozostaw na 2 godziny w cieple. Pamiętaj, aby wytrzymać ciasto przez określony czas, w przeciwnym razie nie rozciągnie się prawidłowo.
Krok 5:
Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 500 g mrożonych wiśni; 120 g cukru; 80 g zmielonych migdałów i 50 g bułki tartej.
Krok 6:
Wieczorem włóż wiśnie do durszlaka i pozostaw do rozmrożenia. Cały sok powinien spłynąć z jagód, a następnie nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia.
Krok 7:
Połącz i wymieszaj cukier, zmielone migdały i bułkę tartą.
Krok 8:
Ciasto odkurzyć mąką i najpierw rozwałkować wałkiem do ciasta. Następnie przenieś ciasto na ręcznik i powoli rozciągnij ręce od środka do krawędzi, a następnie same krawędzie. Ciasto powinno być rozciągnięte tak cienko, jak to możliwe. Jeśli ciasto pęka tu i ówdzie podczas ciągnięcia, możesz łatwo uszczypnąć ten obszar. Rezultatem powinien być mniej więcej równy prostokąt.
Krok 9:
Nasmaruj całą powierzchnię ciasta pędzlem olejem roślinnym.
Krok 10:
Posyp ciasto równomiernie mieszanką cukru i migdałów, nie sięgając do krawędzi 1 cm.
Krok 11:
Rozłóż wiśnie równomiernie na wierzchu.
Krok 12:
Za pomocą ręcznika delikatnie zwiń ciasto w ciasną rolkę wzdłuż krótkiej krawędzi, obracając boczne krawędzie i ostrożnie ściskając szwy, aby nadzienie nie wyciekło.
Krok 13:
Oto taka piękna bułka, którą mamy.
Krok 14:
Przenieś strudel na blachę do pieczenia szwem do dołu. Posmaruj pozostałym ubitym jajkiem. Piec strudel wiśniowy przez około 40 minut w 180°C.
Krok 15:
Podawaj strudel z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
Główna złożoność leży w cieście wyciągowym, ale przy prawidłowym ugniataniu nie będzie z nim żadnych problemów. Musisz tylko wyraźnie przestrzegać przepisu. Moje ciasto wyciągowe wyszło za pierwszym razem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g