Strudel wiśniowy z wiśniami

Gotowanie w domu wiedeńskiego strudla z nadzieniem wiśniowym. Bardzo często pozorna złożoność przepisu odstrasza wiele gospodyń domowych od prób przygotowania austriackiego deseru w domu. Ale nie ma w tym nic skomplikowanego, jeśli ściśle przestrzegasz przepisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 65 % 30 g
236 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij jajko do miski i ubij widelcem. Do ciasta potrzebujemy tylko połowy jajka. Reszta pójdzie na posmarowanie bułki przed pieczeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 220 g mąki; 120 ml wody; ½ jajka; 2 łyżki. l olej roślinny i szczypta soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę, ciepłą wodę, połowę ubitego jajka, olej roślinny i sól. Zagnieść gładkie, jednorodne ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj kulkę ciasta, zawiń w folię i pozostaw na 2 godziny w cieple. Pamiętaj, aby wytrzymać ciasto przez określony czas, w przeciwnym razie nie rozciągnie się prawidłowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 500 g mrożonych wiśni; 120 g cukru; 80 g zmielonych migdałów i 50 g bułki tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wieczorem włóż wiśnie do durszlaka i pozostaw do rozmrożenia. Cały sok powinien spłynąć z jagód, a następnie nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz i wymieszaj cukier, zmielone migdały i bułkę tartą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto odkurzyć mąką i najpierw rozwałkować wałkiem do ciasta. Następnie przenieś ciasto na ręcznik i powoli rozciągnij ręce od środka do krawędzi, a następnie same krawędzie. Ciasto powinno być rozciągnięte tak cienko, jak to możliwe. Jeśli ciasto pęka tu i ówdzie podczas ciągnięcia, możesz łatwo uszczypnąć ten obszar. Rezultatem powinien być mniej więcej równy prostokąt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj całą powierzchnię ciasta pędzlem olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ciasto równomiernie mieszanką cukru i migdałów, nie sięgając do krawędzi 1 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż wiśnie równomiernie na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą ręcznika delikatnie zwiń ciasto w ciasną rolkę wzdłuż krótkiej krawędzi, obracając boczne krawędzie i ostrożnie ściskając szwy, aby nadzienie nie wyciekło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto taka piękna bułka, którą mamy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś strudel na blachę do pieczenia szwem do dołu. Posmaruj pozostałym ubitym jajkiem. Piec strudel wiśniowy przez około 40 minut w 180°C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj strudel z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Główna złożoność leży w cieście wyciągowym, ale przy prawidłowym ugniataniu nie będzie z nim żadnych problemów. Musisz tylko wyraźnie przestrzegać przepisu. Moje ciasto wyciągowe wyszło za pierwszym razem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy