miód ze śmietaną klasyczny

delikatny, rozpływa się w ustach, z prostych produktów, najlepszy! Klasyczny miód ze śmietaną to jedno z ulubionych domowych ciast. Łatwo go upiec, uzyskuje się go nawet u początkujących gospodyń domowych, kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Opcja z kwaśną śmietaną jest mniej kaloryczna niż z kremem lub skondensowanym mlekiem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 71 % 44 g
317 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miód ze śmietaną? Rozpocznij przygotowywanie ciasta od pieczenia ciast. Jak zrobić ciasta? Przygotuj produkty według listy. Wybierz miód naturalny, wysokiej jakości. Masło powinno być również wysokiej jakości, zgodne z GOST. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, którą możesz umieścić w łaźni wodnej-metalową lub ognioodporną. Rozbij do niego jajka, dodaj cukier i ubij na jasny kolor. Możesz nie mikserem, ale trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło, miód i sodę do ubitych jajek. Nie gasić sody!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na średnim ogniu umieść garnek z wodą do kąpieli wodnej i zagotuj w nim wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść miskę z jedzeniem na patelni. Zrób mały ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj masę przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Masło powinno się całkowicie stopić. Mieszanina podwoi swoją objętość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy to się stanie, wyjmij miskę z patelni. Porcjami wlej do niej przesianą mąkę. Nie wlewaj wszystkiego na raz, lepiej robić to stopniowo, dobrze mieszając grudki i obserwując konsystencję ciasta. Powinien stać się całkowicie jednolity i nie stromy, ale miękki. Ciasto pozostanie trochę lepkie, więc nie próbuj dodawać więcej mąki, ciasta mogą stać się sztywne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ciasto na posypanym mąką stole i uformuj z niego kulkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie podziel piłkę na 8 grudek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź jedną grudkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta na kawałku pergaminu do pieczenia w okrąg. Nie jest straszne, jeśli okaże się, że nie jest równy, wtedy go odetniemy. Pamiętaj, aby posypać Papier i wałek mąką, aby nie przykleiły się do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni, aby nie puchło podczas pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Miałem ciemny miód, więc ciasta są bardziej karmelowe, nie są spalone) ciasta piecze się szybko, około 3-4 minut. Podczas pieczenia jednego ciasta rozwałkuj drugie i tak po sobie. Lekko ostudź gorące ciasto i ostrożnie wyjmij z papieru, nie łamiąc. Schłodzony jest bardziej kruchy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ten sposób upiecz wszystkie 8 ciast. Następnie odetnij schłodzone ciasta, kładąc na wierzchu talerz o odpowiednim rozmiarze. Nie wyrzucaj przycinania, zrobimy z nich okruchy do posypania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasta są gotowe, weź krem. Jak zrobić krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Weź grubszą śmietanę. Możesz wstępnie ustawić go w lnianej serwetce na noc. Wtedy śmietana okaże się jeszcze grubsza. Cukier waniliowy mam z naturalną wanilią, więc jest czarny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij śmietanę z cukrem na puszystą gładką masę, nie powinno smakować kryształków cukru.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Złóż ciasto, smarując każde ciasto kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasmaruj również górę i boki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze posiekaj kawałki na okruchy, możesz to zrobić bezpośrednio rękami, są bardzo delikatne.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp wierzch i boki ciasta kruszonką. Przed podaniem włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, ciasta zostaną namoczone w śmietanie, stanie się bardziej miękkie i smaczniejsze.

kwaśna śmietana jest jednym z naszych ulubionych, a jej kwaśny smak podkreśla miodową słodycz. Ilość cukru w ciastach i śmietanie można zmniejszyć - uzyskasz bardziej zrównoważony smak.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g

Podobne przepisy