ciasto z galaretką na majonezie i śmietanie z kapustą

Szybki, z prostych produktów, w pośpiechu! Ciasto z galaretką na majonezie i śmietanie jest idealne dla początkujących-jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Dla niego nie trzeba przygotowywać nadzienia i ugniatać ciasta rękami-używa się surowej kapusty, a ciasto ugniata się w misce.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 32 % 10 g
195 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z galaretką na majonezie i śmietanie z kapustą? Przygotuj jedzenie. Z kapusty oderwij górne liście, umyj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Odetnij potrzebną ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Drobno posiekaj przygotowaną kapustę. Do tych celów używam specjalnej tarki do rozdrabniania, kapusta jest bardzo drobno posiekana. Dodaj sól do kapusty, a następnie dobrze rozgnieć rękami, aby kapusta wypuściła sok i stała się bardziej miękka. Umyj koperek, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj koperek do kapusty i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Przełóż posiekaną kapustę z koperkiem do naczynia do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby możesz ułożyć masło na talerzu lub polać kapustę roztopionym masłem, nadzienie będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Posyp wierzch czarnym pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź miskę, wbij do niej jajka. Dodaj majonez, śmietanę, cukier i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie, używam trzepaczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kawałkach dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przesiej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dobrze wymieszaj mąkę z innymi potrawami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto na wierzch jarmużu i lekko potrząśnij foremką, aby ciasto równomiernie się na niej rozłożyło. Posyp ciasto majonezem i śmietaną z kapustą sezamem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyślij do niego formę z ciastem. Piecz ciasto przez 40 minut, powinno być złote na wierzchu i suche w środku. Gotowe ciasto odstawić na chwilę, a następnie podać na stole. Smacznego!

z nadzieniem do takiego galaretowatego ciasta możesz eksperymentować, dodając do kapusty, na przykład pokrojoną w kostkę kiełbasę lub smażone pieczarki. Do kapusty można również dodać cebulę i marchewkę, pomidor itp.

smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy