skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z galaretką na majonezie i śmietanie z kapustą? Przygotuj jedzenie. Z kapusty oderwij górne liście, umyj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Odetnij potrzebną ilość.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Drobno posiekaj przygotowaną kapustę. Do tych celów używam specjalnej tarki do rozdrabniania, kapusta jest bardzo drobno posiekana. Dodaj sól do kapusty, a następnie dobrze rozgnieć rękami, aby kapusta wypuściła sok i stała się bardziej miękka. Umyj koperek, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj koperek do kapusty i wymieszaj.
Krok 3:
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Przełóż posiekaną kapustę z koperkiem do naczynia do pieczenia.
Krok 4:
W razie potrzeby możesz ułożyć masło na talerzu lub polać kapustę roztopionym masłem, nadzienie będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Posyp wierzch czarnym pieprzem.
Krok 5:
Teraz przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź miskę, wbij do niej jajka. Dodaj majonez, śmietanę, cukier i sól.
Krok 6:
Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie, używam trzepaczki.
Krok 7:
W kawałkach dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przesiej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dobrze wymieszaj mąkę z innymi potrawami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 8:
Wlej ciasto na wierzch jarmużu i lekko potrząśnij foremką, aby ciasto równomiernie się na niej rozłożyło. Posyp ciasto majonezem i śmietaną z kapustą sezamem.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyślij do niego formę z ciastem. Piecz ciasto przez 40 minut, powinno być złote na wierzchu i suche w środku. Gotowe ciasto odstawić na chwilę, a następnie podać na stole. Smacznego!
z nadzieniem do takiego galaretowatego ciasta możesz eksperymentować, dodając do kapusty, na przykład pokrojoną w kostkę kiełbasę lub smażone pieczarki. Do kapusty można również dodać cebulę i marchewkę, pomidor itp.
smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g