skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego.
Krok 2:

Do miski wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki, suche drożdże.
Krok 3:

Kefir podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do 30-35 stopni, dodajemy do miski z suchymi składnikami, mieszamy mieszaninę. Umieść mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie przesiej mąkę, zrób to kilka razy, aby mąka była dobrze nasycona tlenem. Dzięki temu bułki będą szczególnie bujne i smaczne.
Krok 4:

Po określonym czasie wbij jaja kurze do przygotowanej mieszanki, wymieszaj, aby jajka się rozdzieliły. Wlej stopione masło i dobrze wymieszaj.
Krok 5:

Wlej przesianą mąkę, dodaj ją partiami, za każdym razem dobrze mieszając masę.
Krok 6:

Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką. Rozprowadzamy go na posypanej mąką powierzchni i kontynuując dodawanie mąki, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Powinien lekko przylegać, ale nie przyklejać się do dłoni. Wkładamy go z powrotem do miski i umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka godzin. W tym czasie, gdy ciasto wzrośnie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć.
Krok 7:

Gdy ciasto pasuje, zajmijmy się przygotowaniem nadzienia makowego do bułek. Mak myjemy wodą i zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy kubek pokrywką i pozostawiamy mak do gotowania na parze przez 20 minut. Następnie spuść wodę przez sito. Zmiel mak w moździerzu lub ugniataj wałkiem do ciasta. Masło zmiękczamy w temperaturze pokojowej, ale nie topimy go.
Krok 8:

Gotowe ciasto dzieli się na kilka części. Rozwałkuj je w prostokąt. Posmaruj ciasto zmiękczonym masłem. Na wierzch nakładamy nadzienie makowe i posypujemy cukrem.
Krok 9:

Złóż prostokąt ciasta za pomocą koperty. Przecinamy go w poprzek na paski o szerokości około 3 centymetrów. Przekręcamy każdą wici 3-4 razy, mocując końce, aby nadzienie makowe było widoczne.
Krok 10:

Rozłóż puste bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, pozwól im trochę się rozgrzać. Posmaruj wierzch bułki ubitym jajkiem kurzym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz bułki przez około 25 minut. Wyjmujemy bułki, pozwalamy im trochę ostygnąć i podajemy na herbatę!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g





