chleb żytni

Łatwe, dietetyczne, odchudzające, z prostych produktów! Chleb żytni jest przygotowywany bardzo prosto i szybko. I okazuje się niesamowicie aromatyczny i smaczny. Ponadto takie wypieki są zdrowe i niskokaloryczne. Można je podawać do dowolnego dania zamiast chleba i po prostu jeść.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 80 % 40 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb żytni? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Możesz użyć zwykłej mąki żytniej, ale chleb pełnoziarnisty będzie jeszcze zdrowszy. Zagotuj wodę i ostudź. Wybierz rafinowany, bezwonny olej. Oprócz sezamu możesz użyć innych nasion: lnu, dyni, słonecznika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę żytnią do miski. Zrób zagłębienie na środku i wlej chłodną przegotowaną wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i sól. Zacznij wyrabiać ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt strome, dodaj trochę wody, jeśli jest płynne, mąkę. Na koniec zagnieść ciasto na stole posypanym mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinno zrobić miękkie, plastyczne ciasto. Zbierz go w kulkę i włóż do lodówki na 1 godzinę, przykrywając serwetką lub folią spożywczą, aby nie wyschła na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto z lodówki wyłożyć na powierzchnię roboczą (wygodnie jest użyć maty silikonowej). Rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienką warstwę o grubości około 4 mm. posyp równomiernie sezamem i ponownie przejedź wałkiem do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój warstwę ciasta na małe prostokąty lub kwadraty. Wygodnie jest to zrobić nożem do pizzy. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj chleb widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz pieczywo przez około 15-20 minut. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Gdy ciasto się zrumieni, wyjmij formę. Niech bochenki całkowicie ostygną. Smacznego!

chleb żytni można po prostu zjeść lub posmarować masłem, serem śmietankowym, położyć plasterek twardego sera, szynkę, czerwoną lekko soloną rybę, warzywa na wierzchu.

okres przydatności do spożycia pieczywa z mąki żytniej jest dość długi (około 2 miesięcy), więc można je upiec od razu w dużych ilościach, włożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i jeść, kiedy tylko chcesz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach  w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy