skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Kuchen? Aby rozpocząć, ubij jajka kurze w misce o odpowiedniej wielkości, dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij mikserem na biało. Przy wysokich obrotach miksera zajmie to około pięciu minut.
Krok 2:
Wlej mleko do ubitych jajek i dodaj olej roślinny.
Krok 3:
Dodaj kakao do mieszanki jajecznej i delikatnie wszystko wymieszaj. Zrób to łyżką, szpatułką lub trzepaczką - ponieważ mikser po prostu rozpyli kakao. Gdy kakao zmoknie, możesz przejść przez masę mikserem, aby usunąć wszystkie grudki.
Krok 4:
Taka masa powinna się skończyć.
Krok 5:
Odcedź jedną szklankę masy czekoladowej o pojemności 250 ml i odstaw na bok.
Krok 6:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do reszty masy i wymieszaj wszystko, aby nie było grudek.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180C. wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. I wlej ciasto do formy. Mój ma wymiary 20 na 30 centymetrów. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sam określ dokładny czas, koncentrując się na rodzaju piekarnika!
Krok 8:
Aby sprawdzić, czy Kuchen jest gotowy, przebijam go wykałaczką. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Jeśli kawałki ciasta przykleją się do wykałaczki, warto trochę dłużej trzymać ciasto w piekarniku.
Krok 9:
Teraz na wierzchu gorącego upieczonego ciasta wlej zawartość szklanki, w której odsączyliśmy masę czekoladową w kroku piątym.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie na całej powierzchni ciasta i pozwól czekoladowej kuchni całkowicie ostygnąć. Następnie możesz pokroić go na porcje i podać. Smacznego!
wysokość kuhena mnie uderzyła. Jest taki przewiewny i pyszny. Można go podawać z dżemem z sosem czekoladowym. Ogólnie rzecz biorąc, jest to już twoja wyobraźnia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g