Kuchnia niemieckie ciasto czekoladowe

pyszne, z kakao, łatwe do gotowania! To niemieckie ciasto Kuchen ma bogaty czekoladowy smak, jest bardzo aromatyczne, dobrze się piecze. Jest przewiewny, nie suchy w środku, a dzięki wypełnieniu okazuje się ładniejszy i smaczniejszy! Ponadto gotowanie jest łatwe i szybkie!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 63 % 43 g
365 kcal
IG: 5 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Kuchen? Aby rozpocząć, ubij jajka kurze w misce o odpowiedniej wielkości, dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij mikserem na biało. Przy wysokich obrotach miksera zajmie to około pięciu minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do ubitych jajek i dodaj olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kakao do mieszanki jajecznej i delikatnie wszystko wymieszaj. Zrób to łyżką, szpatułką lub trzepaczką - ponieważ mikser po prostu rozpyli kakao. Gdy kakao zmoknie, możesz przejść przez masę mikserem, aby usunąć wszystkie grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Taka masa powinna się skończyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź jedną szklankę masy czekoladowej o pojemności 250 ml i odstaw na bok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do reszty masy i wymieszaj wszystko, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180C. wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. I wlej ciasto do formy. Mój ma wymiary 20 na 30 centymetrów. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sam określ dokładny czas, koncentrując się na rodzaju piekarnika!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby sprawdzić, czy Kuchen jest gotowy, przebijam go wykałaczką. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Jeśli kawałki ciasta przykleją się do wykałaczki, warto trochę dłużej trzymać ciasto w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz na wierzchu gorącego upieczonego ciasta wlej zawartość szklanki, w której odsączyliśmy masę czekoladową w kroku piątym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie na całej powierzchni ciasta i pozwól czekoladowej kuchni całkowicie ostygnąć. Następnie możesz pokroić go na porcje i podać. Smacznego!

wysokość kuhena mnie uderzyła. Jest taki przewiewny i pyszny. Można go podawać z dżemem z sosem czekoladowym. Ogólnie rzecz biorąc, jest to już twoja wyobraźnia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy