skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Lepiej wcześniej przesiać mąkę. Roztop masło. Opłucz rodzynki.
Krok 2:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru, jedną szklankę mąki. Wszystko wymieszać, przykryć folią i odstawić na 1-1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Ciasto będzie gotowe, gdy najpierw się podniesie, a potem zacznie kapelusz osiadać. Możesz przygotować ciasto.
Krok 4:
Jajko wymieszać z cukrem, dodać stopione schłodzone masło i wymieszać. Dodaj ciasto i resztę mąki. Połóż ciasto na stole i ugniataj rękami, smarując je olejem roślinnym. Możesz dodać mąkę. Konieczne jest, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zagniataj ciasto przez kilka minut.
Krok 5:
Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto powiększy się dwa lub trzy razy, możesz zacząć z nim pracować.
Krok 6:
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości 0,5 cm.
Krok 7:
Posmaruj ciasto masłem. Rozłóż równomiernie umyte rodzynki i kandyzowane owoce (jeśli są zbyt duże, lepiej je pokroić). W razie potrzeby posyp cukrem i cynamonem.
Krok 8:
Ciasto zwinąć, przełożyć na blachę do pieczenia i zawinąć w okrąg. Na środku możesz umieścić małą foremkę do pieczenia, aby środek pozostał otwarty. Wykonaj małe cięcia.
Krok 9:
Odstaw ciasto na około dwadzieścia minut, posmaruj surowym jajkiem i włóż do podgrzanego do 200 gramów. piekarnik przez 20-25 minut.
Krok 10:
Gotowy kwiat Wielkanocny można opcjonalnie posypać cukrem pudrem i polać lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g