Wielkanocny kwiat

świąteczne wypieki wielkanocne z rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Wielkanocne wypieki słyną z różnorodności. Ale bez względu na to, co jest przygotowane na świąteczny stół, zawsze będzie przytulne i smaczne. W końcu nie może być inaczej w ten jasny radosny dzień. Jeśli ciasto i kolorowe jajka są obowiązkowym atrybutem stołu wielkanocnego, to bułki, sałatki i desery każda gospodyni wybiera smak swojej rodziny. Proponuję włączyć ten pachnący i pyszny kwiat Wielkanocny do menu wielkanocnego.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 66 % 46 g
365 kcal
IG: 2 / 11 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Lepiej wcześniej przesiać mąkę. Roztop masło. Opłucz rodzynki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru, jedną szklankę mąki. Wszystko wymieszać, przykryć folią i odstawić na 1-1, 5 godziny w ciepłe miejsce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto będzie gotowe, gdy najpierw się podniesie, a potem zacznie kapelusz osiadać. Możesz przygotować ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajko wymieszać z cukrem, dodać stopione schłodzone masło i wymieszać. Dodaj ciasto i resztę mąki. Połóż ciasto na stole i ugniataj rękami, smarując je olejem roślinnym. Możesz dodać mąkę. Konieczne jest, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zagniataj ciasto przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto powiększy się dwa lub trzy razy, możesz zacząć z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości 0,5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ciasto masłem. Rozłóż równomiernie umyte rodzynki i kandyzowane owoce (jeśli są zbyt duże, lepiej je pokroić). W razie potrzeby posyp cukrem i cynamonem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto zwinąć, przełożyć na blachę do pieczenia i zawinąć w okrąg. Na środku możesz umieścić małą foremkę do pieczenia, aby środek pozostał otwarty. Wykonaj małe cięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odstaw ciasto na około dwadzieścia minut, posmaruj surowym jajkiem i włóż do podgrzanego do 200 gramów. piekarnik przez 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy kwiat Wielkanocny można opcjonalnie posypać cukrem pudrem i polać lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy