skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Dżem jabłkowy na deser można użyć gotowego lub zrobić go samodzielnie ze świeżych jabłek, co okazuje się dość proste i szybkie w obecności blendera. Jabłka obieramy, kroimy i gotujemy na kuchence z odrobiną cukru przez około 25 minut.
Krok 2:
Zmiel ugotowane jabłka blenderem na puree.
Krok 3:
Przygotuj kruche ciasto na ciasta. Składniki zawsze znajdują się w lodówce u opiekuńczych gospodyń domowych. W głębokiej misce włóż masło zmiękczone w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma czasu czekać na zmiękczenie w naturalnych warunkach masła, możesz stopić je w kuchence mikrofalowej.
Krok 4:
Dodaj cukier, sól, wanilinę, wbij dwa jaja kurze. Mikserem lub mikserem mieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z mieszanką. Zamiast proszku do pieczenia możesz użyć sody na czubku noża, gaszonej octem. Taka wymiana zwykłego proszku do pieczenia pojawiła się w czasach radzieckich, kiedy brakowało produktów, a nasze bystre matki korzystały z tego, co było pod ręką. I w zasadzie soda z octem w pełni radzą sobie z zadaniem, które przed nimi postawiono.
Krok 6:
Składniki wymieszać mikserem lub szpatułką, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto kruche nie może być ugniatane przez długi czas, w przeciwnym razie może stać się twarde, a produkty z niego bez smaku. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Schłodzone ciasto kruche dzielimy na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości naczynia do pieczenia. Rozwałkuj każdy z nich na warstwę o grubości nie większej niż 1 cm, rozłóż ciasto na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 8:
Pozwól gotowym ciastom trochę ostygnąć, ostrożnie odetnij brzegi ciasta, aby ciasta były równe i piękne. Ścinki mielimy w młynku do kawy lub wałku do ciasta na miękisz.
Krok 9:
Smarujemy pierwsze ciasto dżemem jabłkowym. Na wierzch nakładamy drugie ciasto, smarujemy je również dżemem jabłkowym i posypujemy okruchami piasku.
Krok 10:
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i moczyć się w lodówce przez 2-3 godziny. następnie pokrój go na prostokątne kawałki. Ciasta są gotowe, podajemy je do stołu z herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g