ciasto kruche z powidłami

Prosta uczta na herbatę o smaku dzieciństwa! Wielu, którzy byli dzieckiem w czasach radzieckich, pamięta kruche ciasta z dżemem, które sprzedawano w bufecie w szkolnym bufecie i cukierni. Takie wypieki zostały przygotowane przez matki w domu na herbatę z rodziną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 75 % 46 g
294 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Dżem jabłkowy na deser można użyć gotowego lub zrobić go samodzielnie ze świeżych jabłek, co okazuje się dość proste i szybkie w obecności blendera. Jabłka obieramy, kroimy i gotujemy na kuchence z odrobiną cukru przez około 25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ugotowane jabłka blenderem na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj kruche ciasto na ciasta. Składniki zawsze znajdują się w lodówce u opiekuńczych gospodyń domowych. W głębokiej misce włóż masło zmiękczone w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma czasu czekać na zmiękczenie w naturalnych warunkach masła, możesz stopić je w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, sól, wanilinę, wbij dwa jaja kurze. Mikserem lub mikserem mieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z mieszanką. Zamiast proszku do pieczenia możesz użyć sody na czubku noża, gaszonej octem. Taka wymiana zwykłego proszku do pieczenia pojawiła się w czasach radzieckich, kiedy brakowało produktów, a nasze bystre matki korzystały z tego, co było pod ręką. I w zasadzie soda z octem w pełni radzą sobie z zadaniem, które przed nimi postawiono.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki wymieszać mikserem lub szpatułką, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto kruche nie może być ugniatane przez długi czas, w przeciwnym razie może stać się twarde, a produkty z niego bez smaku. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasto kruche dzielimy na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości naczynia do pieczenia. Rozwałkuj każdy z nich na warstwę o grubości nie większej niż 1 cm, rozłóż ciasto na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól gotowym ciastom trochę ostygnąć, ostrożnie odetnij brzegi ciasta, aby ciasta były równe i piękne. Ścinki mielimy w młynku do kawy lub wałku do ciasta na miękisz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy pierwsze ciasto dżemem jabłkowym. Na wierzch nakładamy drugie ciasto, smarujemy je również dżemem jabłkowym i posypujemy okruchami piasku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i moczyć się w lodówce przez 2-3 godziny. następnie pokrój go na prostokątne kawałki. Ciasta są gotowe, podajemy je do stołu z herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy