skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki czekoladowe? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Czekoladę można wziąć w postaci kropli czekolady lub po prostu pokroić zwykłą tabliczkę czekolady nożem na kawałki. Natychmiast wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Zareaguje z nim, dzięki czemu gotowe produkty będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 2:
Do ciasta połącz jajko z cukrem i lekko ubij mikserem. Nie musisz ubijać, aż będzie puszysty. Wystarczy dobrze wszystko wymieszać.
Krok 3:
Następnie wlej kefir z sodą i olejem roślinnym. Wymieszać.
Krok 4:
W dwóch dawkach wymieszaj suche składniki-mąkę i kakao.
Krok 5:
Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. W gotowe ciasto wmieszaj kawałki czekolady.
Krok 6:
Wlej ciasto do specjalnych foremek do muffinek (wyszło mi 11 sztuk) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Możesz sprawdzić, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego szpikulca. Przebij nim babeczkę i natychmiast ją wyciągnij. Jeśli kij jest suchy, babeczki są już upieczone. Wyjmij je z piekarnika.
Krok 8:
Ostudź babeczki, odwracając je na bok. Do czego to służy? Przy takim ochłodzeniu spód babeczek nie będzie mokry od własnej pary.
Krok 9:
Aby zrobić lukier, weź czekoladę, mleko i masło.
Krok 10:
Połącz mleko z masłem i podgrzej, aż będzie gorące. Następnie dodaj czekoladę, połamaną na kawałki i mieszając, pozwól jej się stopić.
Krok 11:
Babeczki można pozostawić w foremkach lub wyjąć z nich. Zanurz babeczki w czekoladzie. Można to zrobić 2 razy, pozwalając pierwszej warstwie lekko stwardnieć.
Krok 12:
Udekoruj gotowe babeczki świeżymi jagodami lub owocami.
Krok 13:
Umieść babeczki z kawałkami czekolady w lodówce na kilka minut, aby czekolada na nich zastygła.
Krok 14:
Miłej herbaty! Gotuj z przyjemnością!!!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g