babeczki babeczki z czekoladą w środku

pyszne, słodkie, aromatyczne i bardzo czekoladowe! Babeczki babeczki z czekoladą - co może smakować lepiej dla słodyczy?! Przygotuj taką ucztę dla przyjaciół, a otrzymasz pyszny, serdeczny wieczór.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 62 % 38 g
321 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki czekoladowe? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Czekoladę można wziąć w postaci kropli czekolady lub po prostu pokroić zwykłą tabliczkę czekolady nożem na kawałki. Natychmiast wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Zareaguje z nim, dzięki czemu gotowe produkty będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta połącz jajko z cukrem i lekko ubij mikserem. Nie musisz ubijać, aż będzie puszysty. Wystarczy dobrze wszystko wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej kefir z sodą i olejem roślinnym. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W dwóch dawkach wymieszaj suche składniki-mąkę i kakao.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. W gotowe ciasto wmieszaj kawałki czekolady.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do specjalnych foremek do muffinek (wyszło mi 11 sztuk) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz sprawdzić, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego szpikulca. Przebij nim babeczkę i natychmiast ją wyciągnij. Jeśli kij jest suchy, babeczki są już upieczone. Wyjmij je z piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostudź babeczki, odwracając je na bok. Do czego to służy? Przy takim ochłodzeniu spód babeczek nie będzie mokry od własnej pary.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby zrobić lukier, weź czekoladę, mleko i masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz mleko z masłem i podgrzej, aż będzie gorące. Następnie dodaj czekoladę, połamaną na kawałki i mieszając, pozwól jej się stopić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Babeczki można pozostawić w foremkach lub wyjąć z nich. Zanurz babeczki w czekoladzie. Można to zrobić 2 razy, pozwalając pierwszej warstwie lekko stwardnieć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj gotowe babeczki świeżymi jagodami lub owocami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść babeczki z kawałkami czekolady w lodówce na kilka minut, aby czekolada na nich zastygła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Miłej herbaty! Gotuj z przyjemnością!!!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy