skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chipsy wieprzowe w domu? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mostek jako cały kawałek i gotowe cięcie. Wybierz ilość i skład przypraw według własnych upodobań.
Krok 2:
Pokrój mostek w cienkie, długie paski bardzo ostrym nożem, po uprzednim włożeniu go do zamrażarki na chwilę, aby mięso zamarzło. Dzięki temu łatwiej będzie go ciąć. Kupiłem już cienko pokrojony mostek, więc pomijam ten krok.
Krok 3:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia. Ułóż przygotowane plastry mięsa na wierzchu. Plastry niemowląt można umieścić wystarczająco blisko, ponieważ po ugotowaniu w piekarniku plastry zmniejszą się.
Krok 4:
Przygotuj sos. W małej misce wymieszaj olej roślinny z przyprawami, wziąłem suszony czosnek, chmiel-suneli, mieloną paprykę i sól.
Krok 5:
Za pomocą pędzla do ciasta obficie posmaruj każdy plasterek mostka aromatycznym olejem z przyprawami. Blachę do pieczenia z przyszłymi chipsami mięsnymi wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 100°C. Susz je przez 4-5 godzin, frytki powinny stać się jędrne i chrupiące. Wyjmij gotowe frytki z piekarnika, ostudź i podawaj! Smacznego!
istnieją dwie inne opcje robienia chipsów mięsnych:
1. Możesz smażyć plastry boczku wieprzowego na patelni, w tym przypadku nie trzeba już dodawać oleju. Jest to prawdopodobnie najbardziej szkodliwy sposób robienia chipsów.
2. Możesz gotować frytki w suszarce elektrycznej, ustawiając temperaturę na 80 ° C. Gotowanie frytek w suszarce elektrycznej jest również konieczne przez 4-5 godzin.
zamiast boczku wieprzowego można użyć dowolnego innego mięsa, nawet drobiu, jednak z powodu braku warstwy tłuszczu takie chipsy nie będą chrupać.
możesz także eksperymentować z przyprawami lub całkowicie je usunąć, pozostawiając tylko sól. W ten sposób powstają naturalne chipsy mięsne o smaku soli, które preferuję.
zgodnie z oczekiwaniami, zgodnie z najlepszymi tradycjami, chrupiące chipsy podajemy z zimnym piwem. I oczywiście nie nadużywamy takiej przekąski!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g