ciasto z kapustą w pośpiechu

szybkie proste ciasto na lunch i kolację! Gotuj! Pyszne! Każdy może przygotować takie ciasto, nawet najmłodsza lub bardzo początkująca gospodyni! Polecam nawet rozpoczęcie pracy z ciastem od ciast masowo-galaretowych. a potem dalej rozwijać się w kierunku drożdży, chleba itp.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 57 % 16 g
139 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cienko posiekaj kapustę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz młodą kapustę, pomiń ten krok. Jeśli zima jest biała, zalej kapustę wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 15 minut. To ją zmiękczy, a ona już skończy w cieście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na ciasto rozbij jajka do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę (lepiej przesiać, ale nie krytycznie, jeśli się spieszysz).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odcedź kapustę i dodaj do niej drobno posiekany koperek. Możesz wziąć inne warzywa lub kilka ich rodzajów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj rękami. Możesz trochę pognieść.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formę do ciasta posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ułóż kapustę w równej warstwie. Jeśli jest dużo soku, wyciśnij go i zostaw w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż ciasto na wierzchu i równomiernie rozprowadź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp ciasto sezamem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz szybkie ciasto z kapustą przez 30-40 minut w 180 stopniach, sprawdź gotowość na środku nożem lub wykałaczką (szpikulcem).

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy