skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cienko posiekaj kapustę.
Krok 2:
Jeśli masz młodą kapustę, pomiń ten krok. Jeśli zima jest biała, zalej kapustę wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 15 minut. To ją zmiękczy, a ona już skończy w cieście.
Krok 3:
Na ciasto rozbij jajka do miski.
Krok 4:
Dodaj śmietanę.
Krok 5:
Dodaj mąkę (lepiej przesiać, ale nie krytycznie, jeśli się spieszysz).
Krok 6:
Dodaj proszek do pieczenia.
Krok 7:
Dodaj sól.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Ciasto jest gotowe.
Krok 10:
Odcedź kapustę i dodaj do niej drobno posiekany koperek. Możesz wziąć inne warzywa lub kilka ich rodzajów.
Krok 11:
Dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj rękami. Możesz trochę pognieść.
Krok 12:
Formę do ciasta posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ułóż kapustę w równej warstwie. Jeśli jest dużo soku, wyciśnij go i zostaw w misce.
Krok 13:
Ułóż ciasto na wierzchu i równomiernie rozprowadź.
Krok 14:
Posyp ciasto sezamem.
Krok 15:
Piecz szybkie ciasto z kapustą przez 30-40 minut w 180 stopniach, sprawdź gotowość na środku nożem lub wykałaczką (szpikulcem).
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g