skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto klasztorna Chata z wiśniami według klasycznego przepisu? Przede wszystkim przygotujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta zacznijmy od ciasta. Jeśli masz Robot kuchenny z nożami, przygotowanie ciasta zajmie tylko kilka minut, po prostu załaduj wszystkie składniki ciasta do miski i wymieszaj, ale mój Robot kuchenny ostatnio odmawia pracy, więc ugniatałem ręcznie. Aby to zrobić, przesiej 3 szklanki mąki do miski i zmiel masło mąką na drobny okruch (olej bierzemy natychmiast z lodówki).
Krok 3:
Lekko ubij jajko cukrem, nie możesz go dodać, ale następnie zwiększ ilość kwaśnej śmietany. Do okruchów masła wysyłamy śmietanę i jajko z cukrem.
Krok 4:
Zagniataj ciasto
Krok 5:
Jeśli ciasto okaże się zbyt ciasne, dodaj trochę kwaśnej śmietany, a jeśli jest lepkie - mąki, skup się na samym cieście, nie powinno być zbyt ciasne, zawiń zagniecione ciasto w folię i wyślij do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto odpoczywa wiśnie bez pestek (lub mrożone lub w puszkach) wrzucamy na sito, jeśli jest kwaśne, dodajemy kilka łyżek cukru, kierujemy się smakiem i zostawiamy nadmiar soku.
Krok 7:
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na kilka kawałków. Rozwałkuj kawałek w warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 8:
Dostosuj warstwę do rozmiarów przyszłych rur.
Krok 9:
Pokrój warstwę na paski do rur o szerokości około 4-5 cm (wymiary zależą od wielkości jagód).
Krok 10:
Na każdym pasku kładziemy jagodę w jednym rzędzie i ściskamy krawędzie(jeśli ciasto gdzieś się rozerwie).
Krok 11:
Rozłóż nasze rurki na deco (z tej ilości ciasta dostałem 21 rurek)i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez około 15 minut, aż będzie Lekki złoty.
Krok 12:
Zostawiamy nasze rurki do ostygnięcia i zajmiemy się kwaśną śmietaną.
Krok 13:
Do kremu użyłam tłustej domowej śmietany, można ją zastąpić ciężką śmietaną.
Krok 14:
Dodaj cukier, cukier waniliowy do śmietany i lekko ubij, aż cukier się rozpuści.
Krok 15:
Gdy patyczki całkowicie ostygną, zaczynamy zbierać ciasto.
Krok 16:
Na półmisku, aby rozpocząć, połóż łyżkę śmietany i posmaruj, aby rurki nie uciekły z naczynia.
Krok 17:
Teraz układamy 6 rurek i smarujemy je śmietaną na wierzchu, następnie 5 rurek i ponownie kremem itp., zbieramy piramidę.
Krok 18:
Po złożeniu piramidy wyrównujemy boki resztkami kremu i dekorujemy na wierzchu mieszanką zmielonych orzechów i startej czekolady. Pozostaw ciasto do namoczenia na kilka godzin w lodówce.
Krok 19:
Ciasto jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g