ciasto śmietanowe Chata klasztorna z wiśniami

pyszne i bardzo piękne ciasto na wakacje i tylko na herbatę. Ciasto śmietanowe Chata klasztorna z wiśniami ma inną nazwę-drewno opałowe pod śniegiem, w tym przypadku zamiast wiśni biorą dżem wiśniowy. Wiśnie można zastąpić dowolną jagodą lub dowolnym dżemem. Możesz eksperymentować z kremem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 62 % 37 g
288 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto klasztorna Chata z wiśniami według klasycznego przepisu? Przede wszystkim przygotujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta zacznijmy od ciasta. Jeśli masz Robot kuchenny z nożami, przygotowanie ciasta zajmie tylko kilka minut, po prostu załaduj wszystkie składniki ciasta do miski i wymieszaj, ale mój Robot kuchenny ostatnio odmawia pracy, więc ugniatałem ręcznie. Aby to zrobić, przesiej 3 szklanki mąki do miski i zmiel masło mąką na drobny okruch (olej bierzemy natychmiast z lodówki).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij jajko cukrem, nie możesz go dodać, ale następnie zwiększ ilość kwaśnej śmietany. Do okruchów masła wysyłamy śmietanę i jajko z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ciasto okaże się zbyt ciasne, dodaj trochę kwaśnej śmietany, a jeśli jest lepkie - mąki, skup się na samym cieście, nie powinno być zbyt ciasne, zawiń zagniecione ciasto w folię i wyślij do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa wiśnie bez pestek (lub mrożone lub w puszkach) wrzucamy na sito, jeśli jest kwaśne, dodajemy kilka łyżek cukru, kierujemy się smakiem i zostawiamy nadmiar soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na kilka kawałków. Rozwałkuj kawałek w warstwę o grubości około 3 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dostosuj warstwę do rozmiarów przyszłych rur.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój warstwę na paski do rur o szerokości około 4-5 cm (wymiary zależą od wielkości jagód).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na każdym pasku kładziemy jagodę w jednym rzędzie i ściskamy krawędzie(jeśli ciasto gdzieś się rozerwie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nasze rurki na deco (z tej ilości ciasta dostałem 21 rurek)i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez około 15 minut, aż będzie Lekki złoty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zostawiamy nasze rurki do ostygnięcia i zajmiemy się kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do kremu użyłam tłustej domowej śmietany, można ją zastąpić ciężką śmietaną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy do śmietany i lekko ubij, aż cukier się rozpuści.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy patyczki całkowicie ostygną, zaczynamy zbierać ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na półmisku, aby rozpocząć, połóż łyżkę śmietany i posmaruj, aby rurki nie uciekły z naczynia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz układamy 6 rurek i smarujemy je śmietaną na wierzchu, następnie 5 rurek i ponownie kremem itp., zbieramy piramidę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po złożeniu piramidy wyrównujemy boki resztkami kremu i dekorujemy na wierzchu mieszanką zmielonych orzechów i startej czekolady. Pozostaw ciasto do namoczenia na kilka godzin w lodówce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy