skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto czeremchowe ze śmietaną? Najpierw przygotowujemy śmietanę ze śmietany, aby cukier rozproszył się, a śmietana zgęstniała.
Krok 2:
W przeddzień gotowania, zwykle wieczorem ważę śmietanę /odcedzam / i zostawiam w durszlaku na noc w lodówce. Rano śmietana jest gęsta jak rolnik. Kto nie wie, czym jest ważona śmietana, jest bardzo krótki - dzieje się tak, gdy śmietanę lub twaróg o niskiej zawartości tłuszczu umieszcza się w gazie złożonej w 3-4 warstwach, zawiesza lub wkłada do durszlaka, aż nadmiar serwatki ucieknie.
Krok 3:
Następnie wystarczy wymieszać gęstą śmietanę z cukrem, pozostawić na 10 minut, aby cukier się rozpuścił i włożyć do lodówki. Kwaśna śmietana na początku stanie się cieplejsza, ale nic nie trzeba ubijać, do czasu warstwy ciast śmietana stanie się gęsta. / Tak przygotowuje się krem w tradycyjnym, klasycznym przepisie, w nowoczesnym opiszę poniżej/.
Krok 4:
Przygotowujemy czeremchę, należy ją przesiać, niezależnie od tego, czy mąka z czeremchy, czy suszona mielona. W ten sposób pozbędziemy się kości, które zawsze są. Ponadto w tradycyjnym przepisie czeremcha jest zawsze gotowana na parze, tj. zalać wrzącym mlekiem, doprowadzić do pierwszego bulionu na małym ogniu, dokładnie wymieszać. Wyjmij z pieca, zawiń w ręcznik i pozostaw do ostygnięcia, to około 1,5-2 godzin. Gotowy ma wygląd rozpuszczonej czekolady.
Krok 5:
Produkty do ciast. Całe mleko miałem z lodówki. Wygodne jest wcześniejsze przygotowanie kremu i gotowanie na parze czeremchy, nie zajmuje to dużo czasu, ale znacznie skróci czas aktywnego gotowania.
Krok 6:
Przygotowanie ciasta. Rozbij jajka w schłodzonej gotowanej na parze czeremchy, mieszając dodaj cukier, a następnie kefir. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W 3-4 dawkach, mieszając, aby wprowadzić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. / Jeśli używa się ciętej 1 łyżeczki.l. soda, dodaje się ją natychmiast po kefirze/kwaśnym mleku, śmietanie/, nie jest wstępnie wygaszana, spowoduje to fermentowany produkt mleczny/.
Krok 8:
Gotowe ciasto będzie płynne jak niskotłuszczowa śmietana, to norma. Możesz dodać trochę mąki, ale ciasto nie powinno być grubsze niż gęsta śmietana. Piec natychmiast, w przeciwnym razie pęcherzyki powietrza mogą wyparować z biszkoptu, straci smak i delikatność.
Krok 9:
Jeśli gotujesz w piekarniku, umieść w rozgrzanym, Temperatura 180 stopni. Wlać na 2 ciasta, przez 20-30 minut. Piec jeden, przez 1h-1,10. Nie otwieraj piekarnika, przestrzegaj wszystkich zasad biszkoptu, gotowość do sprawdzenia lucinką. Przykryj spód dzielonej formy pergaminem przed wyciekiem, a następnie nasmaruj odpływ. olej. Czasy dla różnych piekarników mogą się nieco różnić.
Krok 10:
Wygodne gotowanie w powolnej kuchence./ Mam REDMOND / miskę nasmarować odpływ. olej, posyp mąką, wylej całe ciasto. Włącz tryb & quot; pieczenie & quot; na..
Krok 11:
1godz 40 minut, po sygnale lekko otwórz pokrywę i pozwól jej ostygnąć w powolnej kuchence. Takie będą ciasta, nie są bujne, porowate, wilgotne. Po namoczeniu kwaśną śmietaną delikatne, pachnące. Dodatkowa impregnacja syropem nie jest wymagana.
Krok 12:
To samo ciasto, gotowane również w powolnej kuchence, ale 1 godzina 50 minut. Chłodzi również przy lekko otwartej pokrywie. Wyjście również nie jest bujne, porowate, ale nie tak wilgotne. Takie ciasta mają ten sam smak, są delikatne, ale wymagają dodatkowej impregnacji syropem.Zwykle nie robią z nich ciast według klasycznej receptury.Regularnie przygotowuję różne ciasta czeremchowe, daję 2 zdjęcia dla porównania tym, którzy będą gotować po raz pierwszy, aby nie myśleli, że są surowe.
Krok 13:
Składanie ciasta. Ciasta powinny całkowicie ostygnąć, mogą być 2, 3 i 4 z tej objętości ciasta /D formy 17-20 cm, 24 cm/. Dno dolnego ciasta bardzo cienko posmarować kremem i & quot; przykleić & quot; do naczynia, które należy wziąć szersze niż ciasta. Następnie wizualnie podziel krem na równe części do impregnacji warstw i równomiernie przykryj ciasta, układając je w stos.
Krok 14:
W przypadku górnej warstwy pozostaw trochę więcej kremu - konieczne będzie zamknięcie boków. W klasycznym przepisie całe ciasto pokrywano tylko kwaśną śmietaną, często gospodynie domowe dekorowały ciasto orzeszkami pinii, które, podobnie jak Czeremcha, zawsze są obfite na Syberii. Gotowe ciasto odstawić na 1 godzinę na stole, a następnie włożyć do lodówki na 6-8 godzin w celu impregnacji.
jeśli Czeremcha nie rośnie w Twoich miejscach, możesz ją łatwo kupić w sklepach internetowych.
najpełniej smak czeremchy w torcie ujawnia się w połączeniu z kwaśną śmietaną, którą Syberyjczycy wolą od wszystkich innych. W nowoczesnej wersji ciasto można przygotować z kremem budyniowym, białkowym. Użyj bitej gęstej śmietany z cukrem pudrem, bitej śmietany i nie tylko nabiału.
kto nie toleruje mleka, możesz gotować czeremchę na parze zwykłą wodą lub wcale. Gotują na parze, aby zmiękczyć nasiona, ponieważ przewijali je 3-4 razy w maszynce do mięsa i nadal pozostawali Duże, nowoczesna technika rozwiązuje ten problem. Ale to kość, a raczej jej cząstka, nadaje taki smak i aromat migdałów. Aby się nie zawieść, Główną zasadą jest to, że Czeremcha zawsze musi być przesiana !
czekolada, suszone śliwki, jagody, jagody, orzechy, mały dodatek kakao w posypce lub polewie harmonijnie łączą się z czeremchą.
do impregnacji ciast użyj syropu jagodowego lub zwykłego cukru, często dodaj łyżkę koniaku lub likieru, udane połączenie ze smakiem kawy, czekolady, pomarańczy, śmietany, wanilii. Wanilia będzie dobra w śmietanie.
dla fanów, aby obliczyć, ile kosztuje domowe ciasto, powiem od razu-droższe niż sklep, ale.. wiesz, co w nim jest i co jest naturalne.
czas aktywnego gotowania zajmuje około godziny, reszta czasu w piekarniku i lodówce, przygotowanie jest bardzo proste. Miły bonus-ciasto jest pyszne i nie tak kaloryczne jak inne.
a co najważniejsze, zadowolona rodzina i goście, którzy zawsze będą prosić o powtórzenie, a dla ciebie to ciasto może stać się specjalnością, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g