ciasto zwiewne nadziewane jabłkami

bardzo smaczna i aromatyczna szarlotka. Takie ciasto w dzieciństwie piekła mama i babcia. Teraz pieczę go mojemu synowi) bardzo go kocha, zwłaszcza z mlekiem) spróbuj zrobić takie wypieki w domu-aromat szarlotki zgromadzi wszystkich przy stole)
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 74 % 34 g
212 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mąkę należy przesiać. Włącz piekarnik na 190 stopni, aby się rozgrzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij 2 jajka do miski i dodaj cukier. Ubij wszystko dobrze, niekoniecznie mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej i dodaj do ciasta. Dodaj również śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz gasimy sodę octem i dodajemy do ciasta. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Ilość mąki zobacz sam. Konsystencja ciasta powinna być jak pierogi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niech dobrze zagniecione ciasto odpocznie, a my zajmiemy się nadzieniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia-jabłka obrać i pokroić w plastry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem roślinnym. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część jest zwinięta w warstwę. Mam formę 20*30 cm, wkładamy warstwę ciasta do formy, dobrze dociskamy do ścian.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż jabłka na wierzchu i posyp 2-3 łyżki.l. cukier. Jeśli lubisz cynamon-posyp go trochę na wierzchu. W mojej rodzinie tak naprawdę jej nie lubię, więc jej nie używam.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drugą część ciasta rozwałkujemy również na warstwę i przykrywamy jabłka. Dobrze uszczypnij wszystkie strony. Ciasto powinno być szczelnie zamknięte.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Potrząśnij jednym jajkiem widelcem i posmaruj nasze ciasto. Następnie widelcem dobrze nakłuwamy całą powierzchnię ciasta. Ma to na celu zapobieganie napompowaniu podczas pieczenia)) wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Dlaczego w przybliżeniu? Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, skup się na swoich asystentach)miałem godzinę do pieczenia. Kiedy skórka stała się bardzo rumiana, a smak ciasta poszedł po domu-czas ją wyjąć))

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wskazane jest wyjęcie gotowego ciasta z formy i natychmiastowe przykrycie ręcznikiem przez 20-30 minut, aby" odeszło & quot; że tak powiem. Jeśli nie możesz wyjąć gorącego, w porządku-przykryj bezpośrednio na blasze do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe i lekko schłodzone ciasto kroimy na porcje i wzywamy wszystkich do picia herbaty)) okazuje się dość duży-wystarczy na duże Towarzystwo)) Kochamy go z mlekiem!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy