skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mąkę należy przesiać. Włącz piekarnik na 190 stopni, aby się rozgrzać.
Krok 2:
Wbij 2 jajka do miski i dodaj cukier. Ubij wszystko dobrze, niekoniecznie mikserem.
Krok 3:
Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej i dodaj do ciasta. Dodaj również śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Teraz gasimy sodę octem i dodajemy do ciasta. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Ilość mąki zobacz sam. Konsystencja ciasta powinna być jak pierogi.
Krok 6:
Niech dobrze zagniecione ciasto odpocznie, a my zajmiemy się nadzieniem.
Krok 7:
Do nadzienia-jabłka obrać i pokroić w plastry.
Krok 8:
Bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem roślinnym. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część jest zwinięta w warstwę. Mam formę 20*30 cm, wkładamy warstwę ciasta do formy, dobrze dociskamy do ścian.
Krok 9:
Rozłóż jabłka na wierzchu i posyp 2-3 łyżki.l. cukier. Jeśli lubisz cynamon-posyp go trochę na wierzchu. W mojej rodzinie tak naprawdę jej nie lubię, więc jej nie używam.
Krok 10:
Drugą część ciasta rozwałkujemy również na warstwę i przykrywamy jabłka. Dobrze uszczypnij wszystkie strony. Ciasto powinno być szczelnie zamknięte.
Krok 11:
Potrząśnij jednym jajkiem widelcem i posmaruj nasze ciasto. Następnie widelcem dobrze nakłuwamy całą powierzchnię ciasta. Ma to na celu zapobieganie napompowaniu podczas pieczenia)) wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Dlaczego w przybliżeniu? Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, skup się na swoich asystentach)miałem godzinę do pieczenia. Kiedy skórka stała się bardzo rumiana, a smak ciasta poszedł po domu-czas ją wyjąć))
Krok 12:
Wskazane jest wyjęcie gotowego ciasta z formy i natychmiastowe przykrycie ręcznikiem przez 20-30 minut, aby" odeszło & quot; że tak powiem. Jeśli nie możesz wyjąć gorącego, w porządku-przykryj bezpośrednio na blasze do pieczenia.
Krok 13:
Gotowe i lekko schłodzone ciasto kroimy na porcje i wzywamy wszystkich do picia herbaty)) okazuje się dość duży-wystarczy na duże Towarzystwo)) Kochamy go z mlekiem!
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g