skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb bananowy? Przygotuj jedzenie. Banany są odpowiednie do tego pieczenia, ale im bardziej dojrzałe, tym bardziej aromatyczne będą wypieki. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju. Moje jajka to C1, wcześniej wyjąłem je z lodówki. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotuj naczynie do pieczenia chleba lub babeczki. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni, ponieważ ciasto chlebowe bardzo szybko się ugniata.
Krok 2:
Wysmaruj wybraną formę do pieczenia chleba masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar mąki i włóż formę do lodówki. Możesz również użyć papieru do pieczenia. Jeśli masz silikonową formę, nie musisz jej smarować ani wykładać papierem.
Krok 3:
Obierz całkowicie dwa banany ze skóry i nadmiaru włókien, włóż do głębokiej miski. Wbij tam jajka pojedynczo. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Widelcem rozgnieć banany i wymieszaj je z jajkami.
Krok 4:
Dodaj zwykły cukier, cukier waniliowy, sól i olej roślinny. Wymieszaj składniki.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę i proszek do pieczenia do miski, mieszaj ciasto, aż składniki się połączą. Nie musisz długo wyrabiać ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 6:
Wyjmij naczynie do pieczenia z lodówki i wlej do niego przygotowane ciasto. Lekko potrząśnij foremką z ciastem, aby rozłożyło się mocniej w formie. Pozostały banan obrać i pokroić wzdłuż na dwie części. Pokrój połówki bezpośrednio na ciasto, możesz je lekko pogłębić. Włóż patelnię z chlebem bananowym do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka chleba.
Krok 7:
Wyjmij gotowy chleb bananowy z piekarnika i ostudź. Następnie wyjmij go z formy i pokrój na porcje. Taki pachnący chleb, podobny do ciasta, jest idealny na śniadanie na filiżankę herbaty lub kawy lub popołudniową przekąskę ze szklanką mleka. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g