ciasto biszkoptowe z kremem twarogowym i owocami

dekoracja stołu! Bardzo smaczne i piękne na każde wakacje! Takie biszkoptowe ciasto twarogowe spodobało się wszystkim i nigdy się nie znudzi. Zmieniając dżem owocowy lub jagodowy w nadzieniu, możesz za każdym razem uzyskać nowy smak i aromat gotowego ciasta. Dekoracja z owoców i jagód może być również wykonana za każdym razem inaczej.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 60 % 32 g
284 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem twarogowym i owocami? Pierwszym krokiem jest upieczenie biszkoptu. Przygotuj dla niego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy biszkopt będzie najbardziej bujny i przewiewny. Jajka używam pierwszej kategorii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw powiem Ci, jak zrobić ciasto biszkoptowe. Oddziel białka od żółtek i rozprowadź je w różnych pojemnikach do ubijania. Następnie ubij żółtka z połową cukru w jasną, gęstą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno ubij białka z pozostałym cukrem w puszystą, błyszczącą masę, która dobrze trzyma kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ręcznie, za pomocą trzepaczki lub szpatułki, wymieszaj obie masy. Nie trzeba ubijać, aby istniejący blask nie opadł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo wprowadzaj mąkę, delikatnie mieszając od dołu do góry, uważając, aby ciasto było puszyste i puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść gotowe ciasto biszkoptowe w dzielonym naczyniu do pieczenia (18 cm), którego dno pokryte jest pergaminem do gotowania. Nie musisz niczego smarować formy. Biszkopt dobrze się unosi, & quot;przylegając" do suchych ścian formy. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowy biszkopt, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, aby leżał. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta i namocz je w odpowiednim syropie lub po prostu w wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do złożenia ciasta. Użyj kremu o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Śmietana o mniejszej zawartości tłuszczu nie będzie bita. Dżem może być używany przez każdego. Mam z czarnej porzeczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić krem do ciasta? Aby zrobić krem, ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem w puszystą, stabilną śmietanę. Połowę kremu odłóż na bok do wykończenia ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stopniowo łącz drugą połowę kremu z twarogiem. Twaróg do nadzienia weź 5-12% tłuszczu. Powinien być jednolity i wilgotny. Aby uzyskać jednorodność, przetrzyj twaróg przez sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj ciasto biszkoptowe kremem twarogowym i ułóż nadzienie jagodowe lub owocowe z dżemu, lekko nie sięgając po brzegi kremu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Więc złóż całe ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostałym kremem wyłóż ciasto na wierzch i ze wszystkich stron. Pozostaw ciasto na kilka godzin w lodówce do namoczenia i zastygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj gotowe ciasto dowolnymi owocami lub jagodami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasto okazuje się bardzo delikatne z twarogiem i kremowym smakiem i lekką kwaskowatością dżemu. Miłego picia herbaty!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy