skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem twarogowym i owocami? Pierwszym krokiem jest upieczenie biszkoptu. Przygotuj dla niego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy biszkopt będzie najbardziej bujny i przewiewny. Jajka używam pierwszej kategorii.
Krok 2:
Najpierw powiem Ci, jak zrobić ciasto biszkoptowe. Oddziel białka od żółtek i rozprowadź je w różnych pojemnikach do ubijania. Następnie ubij żółtka z połową cukru w jasną, gęstą masę.
Krok 3:
Osobno ubij białka z pozostałym cukrem w puszystą, błyszczącą masę, która dobrze trzyma kształt.
Krok 4:
Ręcznie, za pomocą trzepaczki lub szpatułki, wymieszaj obie masy. Nie trzeba ubijać, aby istniejący blask nie opadł.
Krok 5:
Stopniowo wprowadzaj mąkę, delikatnie mieszając od dołu do góry, uważając, aby ciasto było puszyste i puszyste.
Krok 6:
Umieść gotowe ciasto biszkoptowe w dzielonym naczyniu do pieczenia (18 cm), którego dno pokryte jest pergaminem do gotowania. Nie musisz niczego smarować formy. Biszkopt dobrze się unosi, & quot;przylegając" do suchych ścian formy. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Schłodzić gotowy biszkopt, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, aby leżał. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta i namocz je w odpowiednim syropie lub po prostu w wodzie.
Krok 8:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do złożenia ciasta. Użyj kremu o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Śmietana o mniejszej zawartości tłuszczu nie będzie bita. Dżem może być używany przez każdego. Mam z czarnej porzeczki.
Krok 9:
Jak zrobić krem do ciasta? Aby zrobić krem, ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem w puszystą, stabilną śmietanę. Połowę kremu odłóż na bok do wykończenia ciasta.
Krok 10:
Stopniowo łącz drugą połowę kremu z twarogiem. Twaróg do nadzienia weź 5-12% tłuszczu. Powinien być jednolity i wilgotny. Aby uzyskać jednorodność, przetrzyj twaróg przez sito.
Krok 11:
Posmaruj ciasto biszkoptowe kremem twarogowym i ułóż nadzienie jagodowe lub owocowe z dżemu, lekko nie sięgając po brzegi kremu.
Krok 12:
Więc złóż całe ciasto.
Krok 13:
Pozostałym kremem wyłóż ciasto na wierzch i ze wszystkich stron. Pozostaw ciasto na kilka godzin w lodówce do namoczenia i zastygnięcia.
Krok 14:
Udekoruj gotowe ciasto dowolnymi owocami lub jagodami.
Krok 15:
Gotowe ciasto okazuje się bardzo delikatne z twarogiem i kremowym smakiem i lekką kwaskowatością dżemu. Miłego picia herbaty!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g