wielkanocne ciasto cytrynowe ze skórką z cytryny

delikatne i słodkie ciasta wielkanocne wypełnią Twój dom cudownym zapachem! Pasoszki są bardzo przewiewne, słodkie, smaczne)
RadugaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 74 % 46 g
289 kcal
IG: 2 / 9 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziesz potrzebować.Dodaj też kolorowy proszek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje naczynia do PASOK to 2 kubki 500 ml, 2 puszki 450 ml, i 2 puszki 350 ml.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto wyszło! Czas zagnieść i włożyć do kokilek

1.PRZYGOTUJ CIASTO:
podgrzej w rondlu 350 gr. mleko .Mleko powinno być przyjemnie ciepłe, a nie gorące.

rozpuszczalny ręcznie 60 gr. drożdże.

rozpuszczalny 100 gr.kryształ.

Dodaj do ciasta około 400-500 gr. mąkę i dobrze zagnieść.

zamknij patelnię pokrywką z ciastem.Ciasto powinno stać 45 minut w ciepłym, spokojnym miejscu.

2.PRZYGOTOWANIE CIASTA

gdy ciasto się pojawi ,stopniowo ugniatając, Dodaj do niego:

- żółtka utarte z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny;

- białka ubite z solą;

-mąka;

- stopione ciepłe masło;

- rodzynki.

ciasto powinno być elastyczne, łatwe do ugniatania, nie przyklejać się do rąk.

ułóż gotowe ciasto w foremkach, na wysokości formy 1/3, posmaruj wierzch 2 żółtkami.
włóż do nagrzanego, wyłączonego piekarnika na 15-20 minut.

3.Pieczemy!)

po 15-20 minutach, patrząc do piekarnika, widzimy, że ciasto jest gotowe, co oznacza, że można je upiec.
posmaruj naczynia masłem (na wszystkie słoiki Zajęło mi to 20-30 gr.).W razie potrzeby możesz posypać ściany bułką tartą.wszystko to jest potrzebne, aby Twoje pasieki były łatwe do wyjęcia z formy po upieczeniu.
włącz piekarnik na średnim ogniu ( 100-130 stopni), piecz do miękkości.
pieczyłem przez 45-55 minut, każdy pasek jest inny, ponieważ mają różne rozmiary.
gotowość sprawdzamy wykałaczką.

4.Glazura

ubij białka trzepaczką.Polecam trzepaczką, a nie mikserem, aby krem był bujny.
stopniowo wlewaj 100 gramów do ubitych białek. Sahara.
wyciśnij sok z połowy cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy