skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1.PRZYGOTUJ CIASTO:
podgrzej w rondlu 350 gr. mleko .Mleko powinno być przyjemnie ciepłe, a nie gorące.
rozpuszczalny ręcznie 60 gr. drożdże.
rozpuszczalny 100 gr.kryształ.
Dodaj do ciasta około 400-500 gr. mąkę i dobrze zagnieść.
zamknij patelnię pokrywką z ciastem.Ciasto powinno stać 45 minut w ciepłym, spokojnym miejscu.
2.PRZYGOTOWANIE CIASTA
gdy ciasto się pojawi ,stopniowo ugniatając, Dodaj do niego:
- żółtka utarte z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny;
- białka ubite z solą;
-mąka;
- stopione ciepłe masło;
- rodzynki.
ciasto powinno być elastyczne, łatwe do ugniatania, nie przyklejać się do rąk.
ułóż gotowe ciasto w foremkach, na wysokości formy 1/3, posmaruj wierzch 2 żółtkami.
włóż do nagrzanego, wyłączonego piekarnika na 15-20 minut.
3.Pieczemy!)
po 15-20 minutach, patrząc do piekarnika, widzimy, że ciasto jest gotowe, co oznacza, że można je upiec.
posmaruj naczynia masłem (na wszystkie słoiki Zajęło mi to 20-30 gr.).W razie potrzeby możesz posypać ściany bułką tartą.wszystko to jest potrzebne, aby Twoje pasieki były łatwe do wyjęcia z formy po upieczeniu.
włącz piekarnik na średnim ogniu ( 100-130 stopni), piecz do miękkości.
pieczyłem przez 45-55 minut, każdy pasek jest inny, ponieważ mają różne rozmiary.
gotowość sprawdzamy wykałaczką.
4.Glazura
ubij białka trzepaczką.Polecam trzepaczką, a nie mikserem, aby krem był bujny.
stopniowo wlewaj 100 gramów do ubitych białek. Sahara.
wyciśnij sok z połowy cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g