medaliony z indyka

szybki obiad, wystarczy wcześniej marynować mięso. Po ugotowaniu mięso z indyka nie różni się smakiem od kurczaka. Nie od razu zrozumiesz, że to nie filet z kurczaka, ale Indyk. Jednocześnie indyk jest nieco mniej kaloryczny niż kurczak. Możesz marynować mięso przez 30 minut, jeśli w ogóle nie ma czasu. Ponieważ następnie indyk jest nadal moczony podczas pieczenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 28 % 10 g
185 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować medaliony z indyka, potrzebujemy: medalionów z indyka, czosnku, sosu sojowego, płynnego miodu (jeśli miód jest kandyzowany - najpierw go stopić i schłodzić), oliwy z oliwek i czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i osusz Medaliony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sos sojowy do głębokiej miski, dodaj płynny miód, oliwę z oliwek, czosnek i mielony pieprz przepuszczony przez prasę. Dokładnie wymieszaj marynatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż medaliony do marynaty i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 1-2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść medaliony w naczyniu do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kawałki indyka sosem, w którym zostały marynowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz medaliony w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika, Odwróć medaliony i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj medaliony z indyka z dowolnym dodatkiem-ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

zazwyczaj medaliony z indyka są dość grubymi, prawie równymi okrągłymi kawałkami. W gotowej formie takie medaliony wyglądają bardzo imponująco. Medaliony są wykonane z miazgi bez kości. Ale niestety nie mogłem znaleźć takich pięknych kawałków, a to, co sprzedają różni producenci pod tą nazwą, nie ma nic wspólnego z tym, co opisałem powyżej. Kawałki, choć mniej więcej tej samej wielkości, nie są pulchne. To bardziej gulasz niż medaliony w ich klasycznym znaczeniu. I taki obraz u wszystkich producentów sprzedających mięso na tacach.

skończyło się na gotowaniu z tego, co jest. Oczywiście jest to dalekie od tego, czego chciałem, ale to, co się stało, choć nie tak reprezentacyjne, jest nadal smaczne.

jeśli potrzebujesz prawdziwych Medalionów, lepiej poszukać mięsa na wagę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy