skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować medaliony z indyka, potrzebujemy: medalionów z indyka, czosnku, sosu sojowego, płynnego miodu (jeśli miód jest kandyzowany - najpierw go stopić i schłodzić), oliwy z oliwek i czarnego pieprzu.
Krok 2:
Opłucz i osusz Medaliony.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 4:
Wlej sos sojowy do głębokiej miski, dodaj płynny miód, oliwę z oliwek, czosnek i mielony pieprz przepuszczony przez prasę. Dokładnie wymieszaj marynatę.
Krok 5:
Włóż medaliony do marynaty i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 1-2 godziny.
Krok 6:
Umieść medaliony w naczyniu do pieczenia.
Krok 7:
Posyp kawałki indyka sosem, w którym zostały marynowane.
Krok 8:
Piecz medaliony w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika, Odwróć medaliony i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor.
Krok 9:
Podawaj medaliony z indyka z dowolnym dodatkiem-ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
zazwyczaj medaliony z indyka są dość grubymi, prawie równymi okrągłymi kawałkami. W gotowej formie takie medaliony wyglądają bardzo imponująco. Medaliony są wykonane z miazgi bez kości. Ale niestety nie mogłem znaleźć takich pięknych kawałków, a to, co sprzedają różni producenci pod tą nazwą, nie ma nic wspólnego z tym, co opisałem powyżej. Kawałki, choć mniej więcej tej samej wielkości, nie są pulchne. To bardziej gulasz niż medaliony w ich klasycznym znaczeniu. I taki obraz u wszystkich producentów sprzedających mięso na tacach.
skończyło się na gotowaniu z tego, co jest. Oczywiście jest to dalekie od tego, czego chciałem, ale to, co się stało, choć nie tak reprezentacyjne, jest nadal smaczne.
jeśli potrzebujesz prawdziwych Medalionów, lepiej poszukać mięsa na wagę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g