skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny strudel jabłkowy? Przygotuj produkty do ciasta. Wskazana jest średnia ilość mąki. Może odejść zarówno mniej, jak i więcej, zależy to od jego jakości, wilgotności, wielkości jajka itp.
Krok 2:
Przesiej mąkę do dużej miski. Nie wkładaj całej mąki na raz, lepiej dodać ją podczas ugniatania, jeśli to konieczne. Na początek przesiej około 400 gramów.
Krok 3:
Dodaj sól i jajko do mąki, lekko wymieszaj widelcem. Wlej odpowiednią ilość ciepłej wody. Dlaczego woda powinna być ciepła? Z ciepłej wody szybciej rozwinie się gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta. Zagnieść ciasto najpierw widelcem,a następnie ręką.
Krok 4:
Teraz zdecyduj, czy dodać resztę mąki-ciasto powinno się zbić i przestać być lepkie.
Krok 5:
Gdy to się stanie, połóż ciasto na powierzchni roboczej i dobrze ugniataj, aż będzie całkowicie gładkie.
Krok 6:
Przykryj ciasto szmatką lub folią i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten rozwinie się jeszcze lepiej, co poprawi jakość ciasta.
Krok 7:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Jabłka do strudla najlepiej przyjmować odmiany kwaśne, są bardziej aromatyczne w pieczeniu. Mam antonówkę. Weź lekkie rodzynki, bez pestek. Wziąłem cukier trzcinowy, nadał nadzieniu lekką karmelową nutę.
Krok 8:
Będzie również potrzebował oleju do smarowania górnej części rolki.
Krok 9:
Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut do pęcznienia.
Krok 10:
Dobrze umyj i osusz jabłka. Pokrój każde jabłko na pół, Wytnij środek z nasionami. Następnie usuń skórę i pokrój miąższ w drobną kostkę.
Krok 11:
Ułóż pokrojone jabłka w misce i polej je sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich brązowieniu.
Krok 12:
Połóż rodzynki na parze na sicie, a następnie połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia.
Krok 13:
Posiekaj orzechy włoskie nożem.
Krok 14:
Dodaj rodzynki, orzechy, cukier i cynamon do jabłek.
Krok 15:
Wymieszaj wszystkie składniki. Nadzienie jest gotowe.
Krok 16:
Rozłóż lniany lub bawełniany ręcznik na stole. Odkurz go mąką. Ciasto obtocz również w mące. Rozwałkuj go bezpośrednio na tkaninie w małe kółko za pomocą wałka do ciasta, uważając, aby rozwałkować krawędzie cieńsze.
Krok 17:
A teraz zacznij wyciągać ciasto rękami, a raczej pięściami. Umieść pięści grzbietem pod ciastem i pociągnij w różnych kierunkach. Ciasto natychmiast stanie się cienkie. Poruszając rękami po całej powierzchni, rozciągnij ją w dużą warstwę. Następnie rozłóż ciasto na tkaninie i wyciągnij już jego krawędzie.
Krok 18:
Powinien stać się tak cienki, że prześwituje przez niego wzór na tkaninie. Przyciąłem grube krawędzie nożem.
Krok 19:
Połóż nadzienie na cieście, cofając się o kilka centymetrów od jednej krawędzi, a od drugiej więcej, 5-7. Rozprowadź go równomiernie.
Krok 20:
Za pomocą ręcznika zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę. Przekręć krawędzie, ściśnij nadmiar ciasta i zgnij.
Krok 21:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. za pomocą ręcznika przenieś bułkę na blachę do pieczenia. Okazuje się, że jest to dość długa bułka, na mojej blasze do pieczenia o wymiarach 30*40 cm zmieściła się tylko po przekątnej. Możesz podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwa małe strudleby.
Krok 22:
Rozpuść masło w dowolny sposób. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj rolkę na wierzchu. Ale nie cały olej, ale tylko niewielka ilość.
Krok 23:
Umieść bułkę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C i piecz przez 35-45 minut. Co 10 minut posmaruj wierzch bułki olejem. Oblicz dokładny czas i temperaturę pieczenia w piekarniku.
Krok 24:
Upiec strudel na złoty kolor. Następnie wyjmij go i lekko ostudź. Tradycyjnie strudel podaje się na ciepło, posypując cukrem pudrem i dekorując jagodami. Do ciepłego strudla należy podać gałkę lodów waniliowych - będzie działać jak sos.
teraz wiem, że przygotowanie ciasta wyciągowego jest łatwe i proste. Spróbuj I ty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g