skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na proste kruche ciasteczka na margarynie. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć. Jeśli nie ma czasu na naturalne ogrzewanie, margarynę można lekko stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Do miski wkładamy zmiękczoną margarynę, wlewamy cukier i wbijamy kurze jajko.
Krok 2:
Mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy. Aby nadać wypiekom przyjemny aromat i wyeliminować specyficzny smak margaryny, dodaj szczyptę waniliny i ponownie wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z mieszanką. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej gaszonej octem stołowym, pobranej w równych częściach – pół łyżeczki.
Krok 3:
Wymieszaj masę, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto, najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugniataj rękami. Jednak nie można ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się twarde i gęste, głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę. Włóż kulkę ciasta do folii spożywczej i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
Po określonym czasie wyjmij ciasto z lodówki. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości nie większej niż jeden centymetr. Z ciasta wycinamy figury lub koła specjalnym wycinaniem lub szklanką.
Krok 5:
Przenosimy puste ciasteczka na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. W razie potrzeby ciasteczka można posypać cukrem lub sezamem. Ciasteczka wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, ciasteczka powinny nieznacznie zwiększyć objętość i zarumienić się na górze.
Krok 6:
Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g