domowe kruche ciasteczka na margarynie

proste, szybkie, smaczne i niedrogie ciasteczka na herbatę. Ciasteczka na margarynie są dość popularnym ciastem, wynika to z faktu, że po pierwsze dzieci szczególnie lubią kruche ciasteczka, po drugie, jest to dość szybkie i łatwe do przygotowania wypieki, po trzecie, margaryna jest tanim produktem w porównaniu z masłem, a ciasto kruche na nim okazuje się bardziej udane i smaczne w gotowych produktach. Możesz łatwo urozmaicić smak kruchych ciasteczek za pomocą różnych dodatków, na przykład dżemu, dżemu, suszonych owoców, orzechów lub czekolady.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 23 % 19 g
węglowodany 68 % 55 g
409 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na proste kruche ciasteczka na margarynie. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć. Jeśli nie ma czasu na naturalne ogrzewanie, margarynę można lekko stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Do miski wkładamy zmiękczoną margarynę, wlewamy cukier i wbijamy kurze jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy. Aby nadać wypiekom przyjemny aromat i wyeliminować specyficzny smak margaryny, dodaj szczyptę waniliny i ponownie wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z mieszanką. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej gaszonej octem stołowym, pobranej w równych częściach – pół łyżeczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masę, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto, najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugniataj rękami. Jednak nie można ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się twarde i gęste, głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę. Włóż kulkę ciasta do folii spożywczej i włóż do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie wyjmij ciasto z lodówki. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości nie większej niż jeden centymetr. Z ciasta wycinamy figury lub koła specjalnym wycinaniem lub szklanką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenosimy puste ciasteczka na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. W razie potrzeby ciasteczka można posypać cukrem lub sezamem. Ciasteczka wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, ciasteczka powinny nieznacznie zwiększyć objętość i zarumienić się na górze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy