bochenek pokrojony według GOST

Spróbuj białego chleba z miękkim miękiszem i chrupiącą skórką. Domowy chleb jest zawsze aromatyczny, smaczny i przytulny. Przygotowanie pokrojonego bochenka nie jest trudne. Składniki są dostępne i łatwe do zrozumienia. Ponieważ kompozycja zawiera margarynę roślinną, taki chleb nadaje się również podczas nie ścisłego postu lub diety wegetariańskiej. Świeży chleb jest bardzo aromatyczny, miękisz jest miękki i przewiewny, a skórka jest chrupiąca. Polecam spróbować przynajmniej raz ugotować domowy pokrojony Bochenek.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 81 % 43 g
227 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Chleb zostanie przygotowany zgodnie z sowiecką recepturą, używana jest margaryna. Woda powinna być ciepła około 50 stopni. Mąka pszenna najwyższej klasy. Drożdże w oryginalnej recepturze prasowane 5 gr, zastępuję je suchymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 250 gr. do miski. mąki, drożdże, sól, cukier, dodać zmiękczoną margarynę. Przygotuj ciepłą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę i ubijaj mikserem na wolnych lub średnich obrotach przez 4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę mąki i zagniataj ciasto przez kolejne 10 minut. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 20 minut. Ponownie zagniataj ciasto przez 10 minut. Uformuj Kolobok, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny (temperatura fermentacji 30 gr.). Do tych celów możesz użyć piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno wzrosnąć trzy razy. Dlatego, gdy tylko rozmiar ciasta wzrośnie, wyjmij ciasto i ugniataj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część w prostokąt o wymiarach około 25x30 cm, zwiń rolkę po krótkim boku, pociągając ciasto do siebie i ściskając każdą warstwę, zaokrąglij końce. Ułóż bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do rozłożenia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Wykonaj cięcia mokrym nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz bochenki w koniecznie nagrzanym piekarniku do 200 gr. 20 minut, podgrzewane na górze i na dole.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy bochenek i możesz natychmiast podać go na herbatę. Przykryj chleb ręcznikiem, aby nie wyschł.

uważa się, że przygotowanie pokrojonego bochenka z margaryną przebiega zgodnie z GOST. Podstawą jest przepis z 1940 roku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy