skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Chleb zostanie przygotowany zgodnie z sowiecką recepturą, używana jest margaryna. Woda powinna być ciepła około 50 stopni. Mąka pszenna najwyższej klasy. Drożdże w oryginalnej recepturze prasowane 5 gr, zastępuję je suchymi.
Krok 2:
Wlej 250 gr. do miski. mąki, drożdże, sól, cukier, dodać zmiękczoną margarynę. Przygotuj ciepłą wodę.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę i ubijaj mikserem na wolnych lub średnich obrotach przez 4 minuty.
Krok 4:
Dodaj resztę mąki i zagniataj ciasto przez kolejne 10 minut. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 20 minut. Ponownie zagniataj ciasto przez 10 minut. Uformuj Kolobok, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny (temperatura fermentacji 30 gr.). Do tych celów możesz użyć piekarnika.
Krok 5:
Ciasto powinno wzrosnąć trzy razy. Dlatego, gdy tylko rozmiar ciasta wzrośnie, wyjmij ciasto i ugniataj.
Krok 6:
Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część w prostokąt o wymiarach około 25x30 cm, zwiń rolkę po krótkim boku, pociągając ciasto do siebie i ściskając każdą warstwę, zaokrąglij końce. Ułóż bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do rozłożenia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Wykonaj cięcia mokrym nożem.
Krok 7:
Piecz bochenki w koniecznie nagrzanym piekarniku do 200 gr. 20 minut, podgrzewane na górze i na dole.
Krok 8:
Wyjmij gotowy bochenek i możesz natychmiast podać go na herbatę. Przykryj chleb ręcznikiem, aby nie wyschł.
uważa się, że przygotowanie pokrojonego bochenka z margaryną przebiega zgodnie z GOST. Podstawą jest przepis z 1940 roku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g