skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude ciasteczka owsiane? Przygotuj jedzenie. Płatki zbożowe najlepiej nadają się do szybkiego gotowania, są bardziej miękkie i lepiej się pieczą. Ale jeśli masz tradycyjne, weź je, wtedy ciasteczka będą bardziej teksturowane. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, spojrzysz na stan ciasta. Miód jest płynny, naturalny i wysokiej jakości. Olej - bez zapachu. Jeśli nie lubisz żadnych przypraw, wyklucz je.
Krok 2:
Wlej wodę i olej do rondla. Włóż miód. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Dodaj zmielone przyprawy-cynamon i gałkę muszkatołową. Włóż sodę. Kontynuuj podgrzewanie.
Krok 3:
Przy ciągłym mieszaniu doprowadź mieszaninę do spienienia, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Krok 4:
Wlej mieszankę miodu do płatków, dobrze wymieszaj. Ciepło trochę zmięknie. Jeśli twoje płatki nie są szybkie, pozostaw je w tej formie na 10 minut.
Krok 5:
Dodaj większość mąki. Dodaj sól. Wymieszaj łyżką. Stopniowo dodając pozostałą mąkę, zagnieść ciasto.
Krok 6:
Ciasto powinno stać się dość gęste, można je ugniatać rękami. Ale nie przesadzaj z mąką, ciasto nadal powinno pozostać miękkie.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą. Rękami uformuj ciasteczka w kulki. Połóż je na papierze i lekko spłaszcz na wierzchu.
Krok 8:
Z tej liczby produktów dostałem 11 kawałków ciasteczek.
Krok 9:
Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i ostudź, przykrywając blachę do pieczenia ręcznikiem. Podawaj z herbatą lub kompotem. Smacznego!
ciasteczka okazały się pachnące, z jasnymi nutami miodu i cynamonu. Ale mimo to trochę przeniosłem mąkę, wyszło szorstko.
do takich ciasteczek można dodać różne suszone owoce i orzechy — suszone śliwki, suszone morele, daktyle, rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, migdały. Najpierw należy je zmielić.
często do takich ciasteczek dodaje się zmiażdżonego banana, działa on jak jajko, łącząc wszystkie składniki. W takim przypadku możesz zmniejszyć ilość mąki.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g