skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta.
Krok 2:
Upewnij się, że przesiej mąkę (możesz to zrobić razem z proszkiem do pieczenia), aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu pieczenie będzie bardziej przewiewne. W misce blendera wlej przesianą mąkę, sól, cukier lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej,pokrojone w kostkę schłodzone (z lodówki) masło wraz z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Zmiel wszystko na drobne okruchy.
Krok 4:
Dodaj jajko i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. W razie potrzeby dodaj trochę mąki, uzyskując pożądaną konsystencję ciasta.
Krok 5:
Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Rozłóż arkusz pergaminu na powierzchni roboczej. Rozłóż ciasto. Przykryj go drugim arkuszem pergaminu o odpowiednim rozmiarze. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę między dwoma arkuszami pergaminu.
Krok 7:
Zdejmij górną warstwę papieru i wytnij szklanką koła o średnicy nieco większej niż foremki do koszy, których użyjesz do uformowania boków.
Krok 8:
Włóż krążki ciasta do kokilek, nakłuj je widelcem.
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż formy z półfabrykatami, które również są pokryte folią. Wlej do nich fasolę na ładunek. Wyślij kosze z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do piekarnika nagrzanego do 180. Piec około 10 minut.
Krok 10:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Usuń ładunek i folię. Wróć do pieczenia w piekarniku na kolejne 10 minut, aż będzie gotowy.
Krok 11:
Wyjmij puste miejsca z foremek, ostudź.
Krok 12:
Do nadzienia wziąłem dżem z czerwonej porzeczki. Możesz wziąć dowolny gęsty dżem, dżem lub dżem, najlepiej słodko-kwaśny.
Krok 13:
Umieść 2 herbaty w każdym schłodzonym koszu.L. nadzienia.
Krok 14:
Przygotuj składniki na krem. Ostrożnie oddziel białka od żółtek, ważne jest, aby ani kropla żółtka nie dostała się do mieszanki białkowej, w przeciwnym razie nie zostanie pobita.
Krok 15:
Wymieszaj białka z cukrem w osobnym pojemniku. Odpowiednie są szklane, emaliowane, ceramiczne naczynia, ale nie aluminiowe, w przeciwnym razie białko zmieni kolor na szary. Umieścić w łaźni wodnej i mieszając doprowadzić mieszaninę do 60 stopni. Do kąpieli wodnej potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Ustaw mniejszy pojemnik na górze na większym, aby zanurzyć go w wodzie o około połowę i zagotować.
Krok 16:
Zdejmij śmietanę z ognia i dobrze ubij mikserem na niskich obrotach, aż zwiększy się objętość i gęstość. Napełnij kosze kremem (z torebki cukierniczej) i udekoruj według uznania. Mam plasterki kumkwatu i miętę. Możesz wziąć dowolne owoce lub jagody według własnych upodobań.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g