kosze piaskowe z kremem białkowym

Zapamiętaj smak radzieckich słodyczy, robiąc te ciasta. Ta uczta przypomni Ci smak szczęśliwego dzieciństwa! Ciasta są niezwykle smaczne. Połączenie chrupiącego kosza z kruchego ciasta, w środku kwaśne nadzienie w postaci dżemu i delikatny krem białkowy jak chmura. Słowa nie mówią, jak pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 82 % 58 g
322 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Upewnij się, że przesiej mąkę (możesz to zrobić razem z proszkiem do pieczenia), aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu pieczenie będzie bardziej przewiewne. W misce blendera wlej przesianą mąkę, sól, cukier lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej,pokrojone w kostkę schłodzone (z lodówki) masło wraz z proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel wszystko na drobne okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. W razie potrzeby dodaj trochę mąki, uzyskując pożądaną konsystencję ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż arkusz pergaminu na powierzchni roboczej. Rozłóż ciasto. Przykryj go drugim arkuszem pergaminu o odpowiednim rozmiarze. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę między dwoma arkuszami pergaminu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij górną warstwę papieru i wytnij szklanką koła o średnicy nieco większej niż foremki do koszy, których użyjesz do uformowania boków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż krążki ciasta do kokilek, nakłuj je widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż formy z półfabrykatami, które również są pokryte folią. Wlej do nich fasolę na ładunek. Wyślij kosze z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do piekarnika nagrzanego do 180. Piec około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Usuń ładunek i folię. Wróć do pieczenia w piekarniku na kolejne 10 minut, aż będzie gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij puste miejsca z foremek, ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia wziąłem dżem z czerwonej porzeczki. Możesz wziąć dowolny gęsty dżem, dżem lub dżem, najlepiej słodko-kwaśny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść 2 herbaty w każdym schłodzonym koszu.L. nadzienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj składniki na krem. Ostrożnie oddziel białka od żółtek, ważne jest, aby ani kropla żółtka nie dostała się do mieszanki białkowej, w przeciwnym razie nie zostanie pobita.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj białka z cukrem w osobnym pojemniku. Odpowiednie są szklane, emaliowane, ceramiczne naczynia, ale nie aluminiowe, w przeciwnym razie białko zmieni kolor na szary. Umieścić w łaźni wodnej i mieszając doprowadzić mieszaninę do 60 stopni. Do kąpieli wodnej potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Ustaw mniejszy pojemnik na górze na większym, aby zanurzyć go w wodzie o około połowę i zagotować.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdejmij śmietanę z ognia i dobrze ubij mikserem na niskich obrotach, aż zwiększy się objętość i gęstość. Napełnij kosze kremem (z torebki cukierniczej) i udekoruj według uznania. Mam plasterki kumkwatu i miętę. Możesz wziąć dowolne owoce lub jagody według własnych upodobań.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy