rozdrobnione ciasteczka z dżemem

Łatwy w przygotowaniu, piękny i pyszny! Przygotowujemy domowe starte ciasteczka z dżemem na kruchym cieście z masłem. Poświęcisz trochę czasu i wysiłku, aby uzyskać słodkie wypieki na przyjemną herbatę.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 70 % 54 g
384 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić starte ciasteczka? Przygotuj jedzenie. Masło powinno być zmiękczone, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Przenieś masło do miski, dodaj cukier i ubij mikserem, aż będzie gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajka i sól do powstałej masy. Kontynuuj ubijanie dalej. Wlej szklankę mąki. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zgaś sodę sokiem z cytryny i wlej do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę mąki i zagnieść ciasto. Nie skupiaj się na objętości mąki, ale na gęstości ciasta, ponieważ mąka za każdym razem może odejść mniej lub więcej gramów wskazanych w składzie. W rezultacie ciasto nie powinno być lepkie, lepkie, giętkie, nie płynne. A co najważniejsze - powinien dobrze się rozwinąć i zachować swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj resztę ciasta na stole w warstwę o grubości 1 cm, aby uzyskać prostokąt o wymiarach około 20 na 30 cm, aby ciasto nie przylegało do powierzchni, użyj specjalnej maty lub natychmiast naoliwionego arkusza pergaminu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy rozwałkowanym cieście odetnij dokładnie krawędzie. Przenieś na pergamin, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej. Następnie na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż dżem na cieście. Mam czarną porzeczkę. Bardzo dobrze komponuje się z takim ciastem. Możesz wziąć śliwkę, morelę, bez pestek. Jeśli twój dżem jest płynny, możesz go wstępnie wymieszać z semoliną, mąką lub ugotować ze skrobią. Nie zrobiłam tego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij jedną trzecią ciasta z zamrażarki i zetrzyj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż starte ciasto na dżemie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika - czas może zająć ci więcej lub mniej niż ja.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Natychmiast pociąłem go na kwadraty ciastek, gdy byłem gorący. Smacznego!

te starte ciasteczka z dżemem są pyszne, kruche. Idealnie nadaje się do herbaty, kawy. Leżąc, staje się twardszy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy