skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić starte ciasteczka? Przygotuj jedzenie. Masło powinno być zmiękczone, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Przenieś masło do miski, dodaj cukier i ubij mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 2:
Dodaj jajka i sól do powstałej masy. Kontynuuj ubijanie dalej. Wlej szklankę mąki. Wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Zgaś sodę sokiem z cytryny i wlej do ciasta.
Krok 4:
Dodaj resztę mąki i zagnieść ciasto. Nie skupiaj się na objętości mąki, ale na gęstości ciasta, ponieważ mąka za każdym razem może odejść mniej lub więcej gramów wskazanych w składzie. W rezultacie ciasto nie powinno być lepkie, lepkie, giętkie, nie płynne. A co najważniejsze - powinien dobrze się rozwinąć i zachować swój kształt.
Krok 5:
1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 15 minut.
Krok 6:
Rozwałkuj resztę ciasta na stole w warstwę o grubości 1 cm, aby uzyskać prostokąt o wymiarach około 20 na 30 cm, aby ciasto nie przylegało do powierzchni, użyj specjalnej maty lub natychmiast naoliwionego arkusza pergaminu.
Krok 7:
Przy rozwałkowanym cieście odetnij dokładnie krawędzie. Przenieś na pergamin, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej. Następnie na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Rozłóż dżem na cieście. Mam czarną porzeczkę. Bardzo dobrze komponuje się z takim ciastem. Możesz wziąć śliwkę, morelę, bez pestek. Jeśli twój dżem jest płynny, możesz go wstępnie wymieszać z semoliną, mąką lub ugotować ze skrobią. Nie zrobiłam tego.
Krok 9:
Wyjmij jedną trzecią ciasta z zamrażarki i zetrzyj.
Krok 10:
Rozłóż starte ciasto na dżemie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika - czas może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Natychmiast pociąłem go na kwadraty ciastek, gdy byłem gorący. Smacznego!
te starte ciasteczka z dżemem są pyszne, kruche. Idealnie nadaje się do herbaty, kawy. Leżąc, staje się twardszy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g