skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy gotowanie od przygotowania wszystkich niezbędnych składników do ciasta motylkowego.
Krok 2:
Zagnieść ciasto biszkoptowe i upiec ciasto. Niech ciasto ostygnie.
Krok 3:
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotujemy syrop. Wlej cukier do wody i gotuj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
I przygotuj szablon motyla. Aby to zrobić, narysuj ołówkiem kształt na papierze, w którym ciasto zostało upieczone.
Krok 5:
Wytnij okrąg i zaznacz środek. Od krawędzi do środka rysujemy łuk jak na zdjęciu.
Krok 6:
Zginamy półfabrykat i wycinamy kształt wzdłuż narysowanego łuku.
Krok 7:
I przecinamy okrąg na pół do przeciwległej krawędzi.
Krok 8:
Na szablonie możesz również obrysować przyszły kremowy wzór, który będzie na skrzydłach motyla.
Krok 9:
W schłodzonym cieście odetnij górę. Odłożymy górę na bok, nadal będzie przydatna.
Krok 10:
Rozłóż szablon na cieście i pokrój na nim ciasto. Odkładamy przycinanie na wierzch ciasta.
Krok 11:
Biszkoptowa podstawa skrzydeł motyla jest gotowa. Powstałe skrzydła przecinamy wzdłuż na trzy części.
Krok 12:
Wymieszaj żelatynę z wodą i pozostaw do pęcznienia.
Krok 13:
Teraz mikserem ubij śmietanę z połową cukru pudru.
Krok 14:
Ubij śmietanę aż będzie puszysta i lekka. I wysyłamy do lodówki.
Krok 15:
Pokrój truskawki. Podczas krojenia truskawek możesz zagotować mleko.
Krok 16:
Dodaj gorące przegotowane mleko do spuchniętej żelatyny i dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy mleko z żelatyną do ostygnięcia.
Krok 17:
Dodaj pozostałą połowę proszku do twarogu i dobrze zmiel mikserem.
Krok 18:
Przez sitko dodaj mleko z żelatyną do ubitego twarogu.
Krok 19:
Ubij wszystko mikserem.
Krok 20:
Wymieszaj ubity twarożek z bitą śmietaną i delikatnie i dokładnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry.
Krok 21:
Pokrój banany, a także truskawki-w małe kostki.
Krok 22:
Zmiażdżymy wycinki herbatników w wygodny sposób.
Krok 23:
Dodaj trochę śmietany do posiekanych skrawków i wymieszaj. Z powstałej masy ciasta zrobimy głowę i ciało motyla.
Krok 24:
Odłóż część kremu na bok, aby posmarować ciasto na wierzchu.
Krok 25:
Dodaj banany i truskawki do większości kremu. Dodaj ostrożnie, aby sok nie dostał się.
Krok 26:
Delikatnie wymieszaj krem i owoce szpatułką.
Krok 27:
Składanie ciasta. Zaczynamy od dolnych części ciasta, nasączamy syropem i smarujemy kremem.
Krok 28:
I tak warstwa po warstwie-impregnujemy i smarujemy kremem.
Krok 29:
Z ciasta kremowego tworzymy głowę i brzuch. Umieścimy je na swoich miejscach i posmarujemy kremem.
Krok 30:
Z tego samego ciasta kremowo-biszkoptowego Rzeźbimy ciało i kładziemy na nim motyle.
Krok 31:
Posmaruj ciasto specjalnie zarezerwowanym kremem. I wysyłamy do lodówki do zestalenia.
Krok 32:
Podczas gdy ciasto zamarza w lodówce, roztopioną czekoladą na pergaminie narysujemy oczy, usta i anteny dla motyla. Wysyłamy do lodówki, aby zestalić czekoladę.
Krok 33:
W międzyczasie, gdy ciasto i czekolada stwardnieją, przygotuj krem i podziel go na 5 części. Większość to biały krem, aby posmarować całe ciasto i udekorować boki. Mniejsza część to zabarwiony na brązowo krem do upiększania ciała. I trzy mniej więcej identyczne części żółtego niebieskiego i różowego kremu do dekoracji skrzydeł. Możesz użyć dowolnych kolorów do woli!
Krok 34:
Wierzch ciasta lekko posmaruj białym kremem.
Krok 35:
Za pomocą torby i ząbkowanej dyszy dekorujemy boki ciasta białym kremem.
Krok 36:
Za pomocą dyszy Gwiazdy dekorujemy ciało motyla.
Krok 37:
Z żółtym kremem wykonujemy obrzeże u podstawy ciasta i na górze wzdłuż krawędzi.
Krok 38:
Rysujemy kontur skrzydeł różowym kremem.
Krok 39:
Niebieski i żółty krem rysuje wzór na skrzydłach.
Krok 40:
Udekoruj ciasto koralikami cukierniczymi.
Krok 41:
Dołączamy wąsy, oczy i usta do motyla. Wreszcie długo oczekiwany pyszny i piękny przysmak - ciasto motylkowe-gotowe! Ciasto podajemy do stołu, cieszymy się i cieszymy bliskich. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaja - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g