Ciasto Motylkowe

lekki zwiewny kremowy Motyl! Spróbuj tego kulinarnego cudu! Piękna!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 70 % 30 g
209 kcal
IG: 7 / 7 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy gotowanie od przygotowania wszystkich niezbędnych składników do ciasta motylkowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść ciasto biszkoptowe i upiec ciasto. Niech ciasto ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy ciasto stygnie, przygotujemy syrop. Wlej cukier do wody i gotuj przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I przygotuj szablon motyla. Aby to zrobić, narysuj ołówkiem kształt na papierze, w którym ciasto zostało upieczone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij okrąg i zaznacz środek. Od krawędzi do środka rysujemy łuk jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zginamy półfabrykat i wycinamy kształt wzdłuż narysowanego łuku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I przecinamy okrąg na pół do przeciwległej krawędzi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na szablonie możesz również obrysować przyszły kremowy wzór, który będzie na skrzydłach motyla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W schłodzonym cieście odetnij górę. Odłożymy górę na bok, nadal będzie przydatna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż szablon na cieście i pokrój na nim ciasto. Odkładamy przycinanie na wierzch ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Biszkoptowa podstawa skrzydeł motyla jest gotowa. Powstałe skrzydła przecinamy wzdłuż na trzy części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj żelatynę z wodą i pozostaw do pęcznienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz mikserem ubij śmietanę z połową cukru pudru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij śmietanę aż będzie puszysta i lekka. I wysyłamy do lodówki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój truskawki. Podczas krojenia truskawek możesz zagotować mleko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj gorące przegotowane mleko do spuchniętej żelatyny i dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy mleko z żelatyną do ostygnięcia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj pozostałą połowę proszku do twarogu i dobrze zmiel mikserem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przez sitko dodaj mleko z żelatyną do ubitego twarogu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubij wszystko mikserem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj ubity twarożek z bitą śmietaną i delikatnie i dokładnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój banany, a także truskawki-w małe kostki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zmiażdżymy wycinki herbatników w wygodny sposób.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj trochę śmietany do posiekanych skrawków i wymieszaj. Z powstałej masy ciasta zrobimy głowę i ciało motyla.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Odłóż część kremu na bok, aby posmarować ciasto na wierzchu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj banany i truskawki do większości kremu. Dodaj ostrożnie, aby sok nie dostał się.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Delikatnie wymieszaj krem i owoce szpatułką.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Składanie ciasta. Zaczynamy od dolnych części ciasta, nasączamy syropem i smarujemy kremem.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    I tak warstwa po warstwie-impregnujemy i smarujemy kremem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Z ciasta kremowego tworzymy głowę i brzuch. Umieścimy je na swoich miejscach i posmarujemy kremem.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Z tego samego ciasta kremowo-biszkoptowego Rzeźbimy ciało i kładziemy na nim motyle.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Posmaruj ciasto specjalnie zarezerwowanym kremem. I wysyłamy do lodówki do zestalenia.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Podczas gdy ciasto zamarza w lodówce, roztopioną czekoladą na pergaminie narysujemy oczy, usta i anteny dla motyla. Wysyłamy do lodówki, aby zestalić czekoladę.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    W międzyczasie, gdy ciasto i czekolada stwardnieją, przygotuj krem i podziel go na 5 części. Większość to biały krem, aby posmarować całe ciasto i udekorować boki. Mniejsza część to zabarwiony na brązowo krem do upiększania ciała. I trzy mniej więcej identyczne części żółtego niebieskiego i różowego kremu do dekoracji skrzydeł. Możesz użyć dowolnych kolorów do woli!

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Wierzch ciasta lekko posmaruj białym kremem.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Za pomocą torby i ząbkowanej dyszy dekorujemy boki ciasta białym kremem.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Za pomocą dyszy Gwiazdy dekorujemy ciało motyla.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Z żółtym kremem wykonujemy obrzeże u podstawy ciasta i na górze wzdłuż krawędzi.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Rysujemy kontur skrzydeł różowym kremem.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Niebieski i żółty krem rysuje wzór na skrzydłach.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Udekoruj ciasto koralikami cukierniczymi.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Dołączamy wąsy, oczy i usta do motyla. Wreszcie długo oczekiwany pyszny i piękny przysmak - ciasto motylkowe-gotowe! Ciasto podajemy do stołu, cieszymy się i cieszymy bliskich. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaja - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy