skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie potrzebne składniki.
Krok 2:
W małym pojemniku wymieszaj suche drożdże z cukrem i zalej je 30 ml ciepłej wody (37-40 stopni). Pozostaw na 15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Przesiej oba rodzaje mąki (pszenną i żytnią), wymieszaj je.
Krok 4:
Dodaj rafinowany olej roślinny, sól i kminek do mąki.
Krok 5:
Wlej ciepłą wodę (300 ml) i ciasto. Wszystko dobrze zagnieść, aż będzie gładkie
Krok 6:
W razie potrzeby dodaj mąkę, koncentrując się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinno być dość lepkie.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem kuchennym i pozostaw do ogrzania na 1 godzinę. W tym celu można użyć piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni. W tym czasie ciasto powinno znacznie wzrosnąć i zwiększyć objętość.
Krok 8:
Po godzinie ugniataj ciasto rękami, aby wydalić dwutlenek węgla, który utrudnia proces fermentacji. Aby ciasto mocno się nie przywierało, namocz ręce w wodzie.
Krok 9:
Przenieś ciasto do bochenka, wygładź powierzchnię. Mam silikonowy prostokątny kształt, więc go nie smarowałem. Jeśli masz inną formę żaroodporną (ceramiczną, metalową), lekko nasmaruj ją rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. W razie potrzeby powierzchnię bochenka można posypać kminkiem.
Krok 10:
Przykryj formę ręcznikiem i odstaw na 40 minut.
Krok 11:
Płytkie nacięcia w postaci rombów można wykonać na powierzchni przedmiotu obrabianego.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz chleb przez około 40 minut. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Radzę umieścić blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika. Gdy wierzch chleba się zarumieni, wyjmij formę z piekarnika. Przenieś chleb na talerz. Przykryj lekko wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g