maślane bułeczki z ciasta drożdżowego

miękkie, delikatne i przewiewne słodkie bułeczki do herbaty! Ten przepis jest dość prosty i szybki do pieczenia z ciasta drożdżowego, a bułki według tego przepisu są bardzo smaczne i miękkie, nie starzeją się przez długi czas. Dlatego można je bezpiecznie piec w dużych ilościach, chociaż jest mało prawdopodobne, aby leżały przez długi czas. Dzieci szczególnie lubią takie wypieki, panie na diecie nie będą nawet w stanie oprzeć się smakowi świeżo upieczonych bułek. W razie potrzeby bułki można zrobić z nadzieniem w postaci dżemu, dżemu, skondensowanego mleka lub czekolady lub po prostu posypać cukrem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 75 % 47 g
277 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na bułki. Wlej mleko podgrzane do 36 stopni do pojemnika, możesz sprawdzić temperaturę czystym palcem, powinien być wygodny w tej temperaturze. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Dodaj łyżkę mąki pszennej i suche drożdże, wymieszaj, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji. Umieść mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce ubij jajko kurze. W kuchence mikrofalowej rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy drożdże zostaną aktywowane, do miski wlej mieszankę jajeczną i stopione masło, dodaj pozostały cukier i sól. Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Wskazane jest wielokrotne przesiewanie mąki, aby nasycić ją tlenem, co przyczynia się do lepszego wzrostu ciasta drożdżowego i uzyskania z niego bujnego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę pszenną w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Kiedy trudno jest wymieszać ciasto łyżką, rozłóż je na stole i dodaj mąkę, Kontynuuj ugniatanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości i jakości produktu. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, dokręć je folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na stole, aby odpocząć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej posypanej mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzielimy go na małe kawałki, zwijamy z nich kulki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między półfabrykatami bułek. Umieść formę w ciepłym miejscu na 10 minut, aby podnieść. Zbliżone bułki smarujemy ubitym jajkiem kurzym na wierzchu, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy bułki z piekarnika, podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy