skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na bułki. Wlej mleko podgrzane do 36 stopni do pojemnika, możesz sprawdzić temperaturę czystym palcem, powinien być wygodny w tej temperaturze. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Dodaj łyżkę mąki pszennej i suche drożdże, wymieszaj, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji. Umieść mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
W osobnej misce ubij jajko kurze. W kuchence mikrofalowej rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Gdy drożdże zostaną aktywowane, do miski wlej mieszankę jajeczną i stopione masło, dodaj pozostały cukier i sól. Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Wskazane jest wielokrotne przesiewanie mąki, aby nasycić ją tlenem, co przyczynia się do lepszego wzrostu ciasta drożdżowego i uzyskania z niego bujnego ciasta.
Krok 5:
Dodaj mąkę pszenną w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Kiedy trudno jest wymieszać ciasto łyżką, rozłóż je na stole i dodaj mąkę, Kontynuuj ugniatanie.
Krok 6:
Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości i jakości produktu. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski, dokręć je folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na stole, aby odpocząć.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej posypanej mąką.
Krok 8:
Dzielimy go na małe kawałki, zwijamy z nich kulki.
Krok 9:
Umieść je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między półfabrykatami bułek. Umieść formę w ciepłym miejscu na 10 minut, aby podnieść. Zbliżone bułki smarujemy ubitym jajkiem kurzym na wierzchu, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Krok 10:
Wyjmujemy bułki z piekarnika, podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g