Pizza na cieście bez drożdży

najsmaczniejsze, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Pizza na cieście bez drożdży spodoba się wszystkim. Domownicy ze względu na jej smak, cienkie i chrupiące ciasto, a gospodyni domowa przez minimalny czas spędzony na jej przygotowaniu — w tym przepisie nie muszą czekać, aż ciasto drożdżowe się ułoży.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 49 % 20 g
216 kcal
IG: 10 / 5 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę na cieście bez drożdży? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Najpierw zagnieść ciasto. Jak zrobić ciasto? W głębokiej misce ubij jajko kurze. Wcześniej pamiętaj, aby dobrze umyć jajko sodą lub detergentem. Wlej olej roślinny i mleko. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 3,2%. Dodaj sól i wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Dodaj połowę określonej ilości mąki. Wymieszaj masę i zacznij stopniowo dodawać pozostałą mąkę, zagniatając ciasto. Gdy łyżka stanie się trudna do wymieszania, połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Włóż z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole na 15 minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj produkty do nadzienia. Taką pizzę można upiec z absolutnie dowolnym nadzieniem. Do nadzienia wybrałem gotowaną kiełbasę, marynowane grzyby, cebulę i ser. Pokrój kiełbasę i grzyby na dowolne kawałki, cebulę na cienkie pierścienie, zetrzyj ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w cienką warstwę, która pasuje do blachy do pieczenia lub patelni do pizzy. Nasmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego lub przykryj pergaminem. Umieść półfabrykat ciasta w formie lub na blasze do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz zrobić niskie boki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj wierzch ciasta mieszanką sosu pomidorowego i majonezu. Zamiast sosu możesz wziąć keczup lub koncentrat pomidorowy. Użyłem domowego sosu pomidorowego, więc w przyszłości nie dodałem świeżych pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż cebulę pokrojoną w pierścienie na cieście, Pizza okaże się jaśniejsza i bardziej kolorowa, jeśli użyjesz fioletowej cebuli. Zastosowanie innych warzyw: pomidorów, papryki doda również kolorów i smaku, ale należy pamiętać, że będzie z nich więcej wilgoci, dlatego w przypadku ich użycia konieczne będzie wydłużenie czasu pieczenia w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż posiekaną gotowaną kiełbasę. Możesz użyć innego rodzaju kiełbasy: wędzonej, częściowo wędzonej lub kiełbasy. Jako ostry dodatek umieściłem marynowane grzyby leśne (białe), możesz wziąć smażone lub solone grzyby, odpowiednie są również oliwki lub drobno posiekany ogórek kiszony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp pizzę drobno startym serem na wierzchu. Ser może być dowolny, zarówno twardy, jak i miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że nie zawiera substytutów tłuszczów mlecznych i jest smaczny. Wyślij pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Daję przybliżony czas, skup się na pracy piekarnika, grubości rozwałkowanego ciasta i użytym nadzieniu. Wyjmij gotową pizzę z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal / 100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy